Zakochana w Weckach, działam dalej..skrupulatnie zaprawiam i cieszę oko :-) W dzisiejszym wydaniu papryka... ostra miniaturowa papryka w zalewie octowej, z dużą ilością czosnku i kolendry.
Przed marynowaniem, ostre papryczki powinny być namoczone na całą noc w solonej
wodzie, by zmniejszyć poziom ich ostrości oraz by stały się bardziej
podatne na działanie octu, można też nakłuć paprykę by marynata dostała się do środka i uzyskała lepszy smak :)
Marynowana papryka
przepis własny
Składniki: na dwa słoje
- 500g ostrej miniaturowej papryki
- dwie główki czosnku
- 3 łyżki gorczycy
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 4 listki laurowe
- łyżka miodu
- sól do smaku
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody
Paprykę myjemy, umieszczamy w naczyniu z osoloną wodą i moczymy przez noc. Kolejnego dnia nakłuwamy paprykę wykałaczkami i umieszczamy w słojach. Do każdego słoja dodajemy główkę czosnku, którego nie obieramy - kroimy wzdłuż, po dwa listki laurowe oraz łyżeczkę ziaren kolendry ( ziarna należy lekko zdusić czubkiem noża by uwolnić zapach i dopiero umieścić w słojach ) Resztę składników wrzucamy do garnka i gotujemy, doprawiamy solą według uznania, chociaż ostra papryka nie wymaga dużej ilości soli. Zalewamy słoje gorącą marynatą i zamykamy wecki spinkami.
Przyjemnego marynowania:)
Bosz....jak te słoiczki apetycznie wyglądają....istne cuda,aż chce sie wyciagnąć dłoń i spróbować :)
OdpowiedzUsuńI do czego później taką pikantną papryczkę wykorzystujesz?
OdpowiedzUsuń