4.3.16
Hiszpańska pizza z szynką Serrano, rukolą i pomidorkami koktajlowymi
Chodziła za nami od dawna..ulubiona pizza z pysznymi dodatkami, pieczona na kamieniu. W domu po wyjęciu jej z pieca pachnie długo, oj długo! Uwielbiam zapach przypiekającego się sosu z pomidorów, wydobywa się z niego tyle aromatów, że najchętniej otworzyłoby się piec w trakcie pieczenia tylko po to by nawdychać się samego zapachu. Ciekawe kto jeszcze z Was tak ma:-)
Hiszpańska pizza z szynką Serrano, rukolą i pomidorkami koktajlowymi
przepis własny
Składniki: na ciasto
Składniki na sos pomidorowy:
Dodatki:
Hiszpańska pizza z szynką Serrano, rukolą i pomidorkami koktajlowymi
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
- 7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
- 220ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Składniki na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych
- 4 pomidory suszone z oliwy
- ząbek czosnku
- duża garść świeżej bazylii
- garść świeżegooregano
Dodatki:
- szynka serrano
- starta mozzarella
- garść czarnych oliwek
- łyżeczka kaparów
- mała posiekana na plasterki chili
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść świeżej rukoli
- oliwa smakowa pikantna oraz czosnkowa do polania wierzch