4.1.14

Sajgonki

Królowały na Sylwestrowym stole :)
Sajgonki
przepis własny

Składniki:
  • 10 arkuszy mrożonego ciasta do sajgonek ( kupionego w kuchniach świata )
  • połowę opakowania cienkiego makaronu ryżowego
  • garść pociętych suszonych grzybów mun
  • 200g mięsa wieprzowego
  • opakowanie świeżych kiełków z fasoli mung
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pasty sambal
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • rozbełtane jajko
  • olej do smażenia
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Mięso mielone wrzucić na suchą gorącą patelnie, rozdrabniać mięso drewnianym widelczykiem aż będzie sypkie i suche. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sos sojowy i sambal, smażyć jeszcze przez chwilę aż sosy odparują.  Przełożyć zawartość patelni do naczynia i odczekać aż ostygnie. Następnie dodać pocięty na drobno makaron ryżowy, kiełki i grzyby mun. Wszystko wymieszać. Rozłożyć kwadraty z ciasta na desce, posmarować dookoła rozbełtanym jajkiem, wyłożyć dużą łyżkę farszu i zwijać tak jak gołąbki naciągając płaty ciasta ku sobie. Nie zanurzamy ciasta w wodzie! ( robi się tak tylko w przypadku papieru ryżowego chociaż smażony papier nasiąknięty wodą nie za ładnie wygląda po usmażeniu dlatego do sajgonek warto użyć specjalnego ciasta na którym jest napisane, że nadaje się do sajgonek... ja z papieru ryżowego robię tylko spring rolls ) Rozgrzewamy oliwę w woku i kiedy skwierczy wrzucamy nasze sajgonki partiami. Układamy na papierze by wchłonął nadmiar tłuszczu :) Podajemy z sosem słodko kwaśnym ...u mnie był to sos gotowy ale można go również zrobić samemu...jak zrobię podam przepis :) Smacznego!

3 komentarze:

  1. dziękuję Gosiaczku Mój :**

    OdpowiedzUsuń
  2. Sarczyńska Ula18 marca 2016 23:31

    Ostatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować od siebie dodam też takie nietypowe pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ tego ostatniego nie polecam bo jest dziwny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji