4.1.14

Sajgonki

Królowały na Sylwestrowym stole :)
Sajgonki
przepis własny

Składniki:
  • 10 arkuszy mrożonego ciasta do sajgonek ( kupionego w kuchniach świata )
  • połowę opakowania cienkiego makaronu ryżowego
  • garść pociętych suszonych grzybów mun
  • 200g mięsa wieprzowego
  • opakowanie świeżych kiełków z fasoli mung
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pasty sambal
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • rozbełtane jajko
  • olej do smażenia
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Mięso mielone wrzucić na suchą gorącą patelnie, rozdrabniać mięso drewnianym widelczykiem aż będzie sypkie i suche. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sos sojowy i sambal, smażyć jeszcze przez chwilę aż sosy odparują.  Przełożyć zawartość patelni do naczynia i odczekać aż ostygnie. Następnie dodać pocięty na drobno makaron ryżowy, kiełki i grzyby mun. Wszystko wymieszać. Rozłożyć kwadraty z ciasta na desce, posmarować dookoła rozbełtanym jajkiem, wyłożyć dużą łyżkę farszu i zwijać tak jak gołąbki naciągając płaty ciasta ku sobie. Nie zanurzamy ciasta w wodzie! ( robi się tak tylko w przypadku papieru ryżowego chociaż smażony papier nasiąknięty wodą nie za ładnie wygląda po usmażeniu dlatego do sajgonek warto użyć specjalnego ciasta na którym jest napisane, że nadaje się do sajgonek... ja z papieru ryżowego robię tylko spring rolls ) Rozgrzewamy oliwę w woku i kiedy skwierczy wrzucamy nasze sajgonki partiami. Układamy na papierze by wchłonął nadmiar tłuszczu :) Podajemy z sosem słodko kwaśnym ...u mnie był to sos gotowy ale można go również zrobić samemu...jak zrobię podam przepis :) Smacznego!

18 komentarzy:

  1. dziękuję Gosiaczku Mój :**

    OdpowiedzUsuń
  2. Sarczyńska Ula18 marca 2016 23:31

    Ostatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować od siebie dodam też takie nietypowe pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ tego ostatniego nie polecam bo jest dziwny.

    OdpowiedzUsuń
  3. This website is useful. You made great points Many thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  4. Very nice article and straight to the point. Keep it up, Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hey there. Your article looks good. Keep on writing great article!

    OdpowiedzUsuń
  6. I’m very pleased to discover this site.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastic post! Please keep sharing.

    OdpowiedzUsuń
  8. looking forward for more posts. Thanks Feel free to visit my website;

    OdpowiedzUsuń
  9. Thanks for such a fantastic blog.

    OdpowiedzUsuń
  10. Your article looks really adorable, here's a site link i dropped for you which you may like.

    OdpowiedzUsuń

  11. Very informative article also check my blog post for Top best earnings tools and many more must check

    OdpowiedzUsuń

  12. Easily, the article is actually the best topic on this registry related issue.

    OdpowiedzUsuń
  13. I really liked your article post.Really thank you! Awesome.

    OdpowiedzUsuń
  14. You’re really a good webmaster. The site loading speed is incredible.

    OdpowiedzUsuń
  15. I was so pleased by your blog. Thank a person so much.

    OdpowiedzUsuń
  16. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji