Dzisiaj Sylwester... niektórzy składają sobie wyzwania i obietnice na kolejny rok, inni przygotowują rarytasy na tą szczególną noc a jeszcze inni bawią się w fotografowanie drinków ...co tam, raz w roku można się pobawić solidnie ze smakami w szklance :-) Dzisiaj propozycja dla dorosłych a cała zabawa z Perrierem :-)
Drink Espresso Barocco
przepis własny
Składniki:
- 40ml Likieru Espresso Barocco
- 40ml likieru Amaretto
- kostki lodu
- woda gazowana Perrier
- ziarenka kawy
- kostka gorzkiej czekolady
Do szklanki nałóż kostki lodu, dodaj powoli po ściance likier czekoladowo kawowy, następnie delikatnie dolej likier Amaretto również po ściance szklanki i dopełnij gazowaną wodą Perrier nalewając ją po kostkach lodu tak by woda pozostała na górze szklanki. Udekoruj wierzch ziarenkami kawy oraz kostką czekolady.
Drink cytrusowy z kandyzowaną wiśnią
przepis własny
Składniki:
- 25ml syropu barmańskiego bananowego
- 40ml wódki Finlandia limonkowej
- kostki lodu
- woda gazowana Perrier
- plaster cytryny
- 1 mandarynka
- kandyzowana wiśnia do dekoracji
Do szklanki nałóż kostki lodu, plastry cytrusów oraz pomiędzy kostki lodu wciśnij dekoracyjnego owocowego szaszłyka, następnie dodaj syrop, pomału dolewaj wódkę i dopełnij wodą gazowana Perrier.
Drink ziołowy zawrót głowy
przepis własny
Składniki:
- 40ml Ginu
- 100ml toniku
- woda gazowana Perrier
- świeże gałązki melisy
- cukier trzcinowy dekoracyjny
- plastry cytryny
- kostki lodu
Do szklanki wciśnij świeże gałązki melisy, dołóż kostki lodu oraz plastry cytryny, wciśnij pałeczkę z cukrem trzcinowym, następnie wlej Gin oraz tonik i dopełnij wodą gazowaną Perrier.
Szczęśliwego Nowego Roku :*
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu i wzajemnie :-)
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko i wzajemnie :-)
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku :-)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego :)
OdpowiedzUsuń