Łosoś mimo długiego przepisu wcale nie jest wymagający i nie jest trudny! nie bójcie się podczas czytania! Za to jest bardzo dobry i aromatyczny, idealny na święta ale nie tylko...niedzielny obiad to idealna pora by zasiąść do pachnącego stołu :-) Kto kocha ryby ten z pewnością będzie zachwycony! Miałam takie szczęście, że dosłownie w Wigilię rano Baziółka przywiozła mi pod same drzwi cały karton ziół, które między innymi wykorzystałam w tym przepisie :-)
Łosoś w peperonacie
wg Karola Okrasy z moimi zmianami
Składniki: peperonata
- 400g obgotowanych ziemniaków ( u mnie 200g surowych )
- 4 papryki kolorowe
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- por posiekany w kostkę
- posiekana chili
- pęczek bazylii grubo siekanej
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Składniki: łososia
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka kminku roztartego w moździerzu
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- pęczek kolendry
- 4 filety z łososia
- biały pieprz
Składniki: sosu
- 400g krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- skórka starta z limonki
- 80g masła
- cukier
Do żaroodpornego naczynia przekładamy sos pomidorowy, następnie upieczona peperonatę, na nią wykładamy plastry łososia i zapiekamy kolejne 10 minut w piekarniku. Po wyjęciu rozrzucamy listki świeżej bazylii i podajemy :-) Smacznego!
Uwielbiam przepisy Okrasy :D
OdpowiedzUsuńja też :-)
UsuńWygląda genialnie, przypomniałaś mi, że muszę kupić zioła w doniczce :)
OdpowiedzUsuńzioła podstawowa sprawa, uwielbiam :-)
UsuńSuper i przede wszystkim nieskomplikowanie:)
OdpowiedzUsuńprzepis trochę długi ale właśnie to jest złudne :-)
OdpowiedzUsuń