8.2.15
Gryczany placek z tatarem orientalnym
Kolej na gryczany placek w wersji wytrawnej ... tym razem mleko kokosowe zastąpiłam wodą ale można mlekiem sojowym. Konsystencją się nie różni, jedynie smakiem bo nie wyczuwam słodkości placka. Placek do tatara powinien być w temperaturze pokojowej, nie powinien być ciepły w każdym razie.
Tatar orientalny to tatar z dodatkami takimi jak sos sojowy, olej sezamowy czy kolendra, bardzo lubię i bardzo mi smakował! Idealna przystawka i idealny lekki obiad.
Rozgrzać maksymalnie patelnie, wlać pół łyżeczki oliwy i wylać około trzech łyżek masy gryczanej ( u mnie mała patelnia ) smażyć placuszki do wyczerpania masy.
Tatar orientalny to tatar z dodatkami takimi jak sos sojowy, olej sezamowy czy kolendra, bardzo lubię i bardzo mi smakował! Idealna przystawka i idealny lekki obiad.
Gryczany placek z tatarem orientalnym
przepis własny
Składniki: na gryczane placki
- 200g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy słonecznikowej
Rozgrzać maksymalnie patelnie, wlać pół łyżeczki oliwy i wylać około trzech łyżek masy gryczanej ( u mnie mała patelnia ) smażyć placuszki do wyczerpania masy.
Składniki: na tatara orientalnego
- 200g mięsa wołowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki zimnej wody mineralnej ( niegazowanej )
- 2 szalotki drobno pokrojone
- chili drobno pokrojone
- ogórek konserwowy drobno pokrojony
- łyżeczka kaparów posiekanych
- kolendra do dekoracji