11/19/2014

Świąteczny likier mandarynkowy

Jeśli chcecie cieszyć się smakiem i zapachem podczas tegorocznych Świąt, nastawcie już dziś likier mandarynkowy, pachnący korzennymi przyprawami i miodem. Miód wykorzystałam z pierwszej ręki, najlepszy pod względem jakości, który otrzymałam od Krzysia i Pauli, o których możecie poczytać tutaj klik . Likier mandarynkowy można przygotować szczególnie gdy chcielibyście podarować prezent komuś bliskiemu w 100% waszej produkcji ... jestem pewna, że będzie to strzał w dziesiątkę, ja taki prezent chętnie bym przyjęła :-) myślę, że każda babcia czy mama również :-) Do dzieła zatem, robimy!
Świąteczny likier mandarynkowy

Składniki: na jedną buteleczkę 200ml
  • 200ml wódki 45%
  • 5 mandarynek
  • 6 goździków
  • laska kory cynamonowej
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
Mandarynki umyć, ponakłuwać i włożyć do słoja, dodać goździki, cynamon, anyż, zasypać cukrem trzcinowym, polać miodem i zalać wódką. Odstawić na miesiąc czasu, następnie przefiltrować, przelać do buteleczki i zakorkować. Smacznego!



17 komentarzy:

  1. Ooo, ja już nawet wiem, dla kogo taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tam robię dla siebie :-)no może dla mamy zrobię !

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. to super bo jutro robię kolejny likier na żółtkach :-) może i do tego Cię przekonam!

      Usuń
  3. Chętnie taki zrobię,zainspirował mnie post;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi i zdrówko jak już zrobisz :-)

      Usuń
  4. Dodałam swoje 5 groszy i nastawiłam :) Ale jestem ciekawa smaku. Likiery, nalewki i winka robię od pewnego czasu, ale świątecznego likieru jeszcze nie robiłam. To będzie prezent dla mojej rodzinki :)
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-) ja robię rzadko, tylko z ciekawości lub właśnie na prezent stąd taka minimalna ilość :-)

      Usuń
  5. Mam pytanie, czy mandarynki należy przekroić na połówki tak jak na zdjęciu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić jak zechcesz, możesz np wycisnąć najpierw z nich sok i wraz z nim wrzucić do słoja, możesz wszystkie mandarynki włożyć w całości nakłute wykałaczką, możesz połówki :-) i tak po miesiącu wszystko przefiltrujesz przez gazę i zostanie Ci tylko likier :-)

      Usuń
  6. Oj rety - działa na zmysły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na żółtkach czyli ajerkoniak? Mam specjalną kryształową karafkę do tego :). Ten jest bardzo zimowy i pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem gdzie widzisz żółtka w składnikach ale ich tutaj nie ma :-) to likier!

      Usuń
  8. likier jest pyszny, ale dla mnie troszkę za słodki, proponuję 250 - 300 ml alkoholu- będzie idealnie - monica

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis wygląda bosko. Skąd masz słoik? Właśnie takiego szukam. :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji