Chleb orkiszowy z pomidorami
Cytuję za Mysią
Składniki na zaczyn:
- 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
- 200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, ( u mnie mąka T1850 )
- 200 g wody,
- 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.
Składniki na ciasto właściwe:
- Cały zaczyn, około 500g,
- 400 g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki,
- 140 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
- 1 łyżka miodu,
- sezam czarny, w/g uznania (dałam siemię lniane)
- sól morska, około 10 g
W czasie tych 3 godzin:
Po godzinie, wyjąć ciasto z miski na omączony blat, rozklepać, poskładać i ponownie włożyć do miski.
Po następnej godzinie, postąpić identycznie.
W trzeciej godzinie uformować ciasto w podłużny bochenek i włożyć go do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny – aż chleb wyrośnie do krawędzi formy.
Piec w początkowej temp. 250st, przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać około 45 minut.
Studzić na kratce i kroić po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!
A piekły ze mną :
Karolina z blogu Sto kolorów kuchni
Ewa z blogu Kobieta renesansu
Iza z blogu Smaczna pyza
Na pewno bardzo smaczny, na pewno bardzo zdrowy i bez wątpienia bardzo, ale to bardzo ładnie sfotografowany :).
OdpowiedzUsuńMałgosiu, podałaś opis i ilości składników jak Mysia - ciekawa jestem w jaki sposób składałaś bochenek z lejącego ciasta :D Myślę, że wpis w takiej postaci może wprowadzać czytelników w błąd, szczególnie mniej doświadczonych w pieczeniu....
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb! Piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńMmm :) super!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na pyszne, rozgrzewające leczo z cukinią!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Ładny :) Dawno nie pisałaś i dawno nie publikowałaś takich "zwykłych" wypieków. A wygląda na pyszny!
OdpowiedzUsuńOj tak, ten chleb kleił się do zębów. Żałuję, że nie zajrzałam do oryginału.
OdpowiedzUsuń