25.12.14

Świąteczny orzechowy tort z karmelizowaną praliną

Tort minimalny na 5 porcji okazał się strzałem w dziesiątkę ... ładny , fotogeniczny i nie za duży .. zjedzony za to cały i z chęcią :-) Taki sobie zaplanowałam na tegoroczne święta i taki poczyniłam :-) Proponuję pralinę oraz biszkopt wykonać dwa dni przed składaniem całego tortu. Praliny wyjdzie Wam około 30 sztuk wiec możecie ją zapakować i dołączyć do prezentu komuś bliskiemu :-) Kremu również trochę zostanie więc w sumie jeśli chcecie wystarczy zrobić przepis na biszkopt podwajając składniki i można spokojnie zrobić tort o średnicy 26 cm :-) Krem patisierre wystarczy zrobić dzień przed wykonaniem kremu właściwego czyli w dniu podania tortu gościom. Tort bardzo orzechowy z nutą karmelu i najlepszą na świecie praliną - polecam i życzę wspaniałej, smacznej reszty Świąt :-)
Świąteczny orzechowy tort z karmelizowaną praliną
przepis własny
 
Składniki: na pralinę orzechową

  • 50g ciastek owsianych
  • 125g serka mascarpone
  • 150g drobno posiekanych różnych orzechów 
  • 200g cukru
  • 3 łyżki likieru śmietankowo orzechowego
  • 50g  margaryny Palma ( Bielmar ) w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 200g czekolady 72% do stopienia i maczania praliny
Przygotowanie:
Cukier przekładamy do garnka o suchym dnie, stapiamy go bez mieszania i doprowadzamy do karmelizacji, następnie wrzucamy orzechy i mieszamy do ich oblepienia. Studzimy i miksujemy na grubszy proszek.
Ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować na okruchy, dodać do nich serek mascarpone, likier oraz karmelizowane orzechy i dobrze wymieszać, dosypać śmietanki w proszku, dodać margarynę Palma i raz jeszcze dobrze wymieszać, następnie  utoczyć kulki wielkości orzecha, układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków i  umieścić w lodówce na 2 godzinki.Stopić w tym czasie czekoladę 72% , wyciągnąć z lodówki pralinę i każdą zatopić w stopionej czekoladzie, układać z powrotem na papierze do pieczenia, posypać resztkami orzechów karmelizowanych i ponownie schłodzić.


Składniki: na biszkopt
  • 3 jaja
  • 130g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 30g mleka
  • 30g margaryny Palma ( Bielmar )
Rozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i margarynę Palma razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopioną margarynę Palma z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,  wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.

Składniki: na krem patisierre
  • 4 żółtka
  • 35g margaryny Palma w temp pokojowej
  • 350ml pełnotłustego mleka    
  • 30g mąki pszennej 
  • 100g cukru 
  • laska wanilii
Odlej niewielką ilość mleka do naczynia, dodaj mąkę i dobrze rozbełtaj by nie było grudek, odstaw.
Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj margarynę Palma, cukier,wanilię i podgrzej by mleko było gorące. Żółtka rozbełtaj w miseczce, wlej do nich odrobinę gorącego mleka by zahartować jaja i przelej zawartość miseczki z powrotem do garnka, dobrze wymieszaj składniki a następnie przemieszaj odstawione mleko z mąką które wlej do garnka. Przemieszaj i gotuj na bardzo malutkim ogniu do czasu aż powstanie budyń. Zdejmij z ognia, przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. 

Dodatkowo:
  • 200 g margaryny Palma w temperaturze pokojowej
  • 100g drobno posiekanych orzechów arachidowych
  • 100g drobno posiekanych orzechów włoskich + do osypania boków
  • 50g pistacji drobno posiekanych do dekoracji
  • 50ml likieru śmietankowo orzchowego
  • 2 łyżki masy karmelowej solonej

Margarynę zmiksować na bardzo gładką, puszystą masę, dodawać do niej łyżka po łyżce zimny krem patisierre nie przerywając miksowania aż do wyczerpania masy budyniowej. Gdy masa będzie bardzo puszysta, dodajemy likier i masę karmelową soloną, miksujemy dalej do wymieszania całkowicie składników. Na końcu dodajemy orzechy  włoskie oraz arachidowe, miksujemy przez chwilę i odstawiamy krem. Przygotowujemy biszkopt. Przekrawamy go na 4 części, jedną z nich układamy na paterze i smarujemy kremem orzechowym, przykrywamy drugą częścią i ponownie smarujemy kremem, układamy na kremie trzecią część i ponownie smarujemy kremem przykrywając częścią czwartą już ostatnią. Wierzch oraz boki smarujemy kremem nierównomiernie, boki osypujemy drobnymi włoskimi orzechami dookoła całego tortu, wierzch posypujemy pistacjami oraz praliną orzechową. Tort gotowy, wystarczy schłodzić w lodówce około godziny i podawać na stół :-)
Smacznego!

Ciasta czy ciasteczka?

7 komentarzy:

  1. Tort z praliną to z pewnością przepyszności! :) Bardzo ładnie się też prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam serdecznie na mojego nowego bloga kulinarnego :) veggieappetizing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. tort wygląda obłędnie .....

    OdpowiedzUsuń
  4. Karnawał na talerzu! Fajerwerki dla podniebienia, obietnica dobrego roku jedzona łyżeczką… takie mam wrażenia patrząc na ten wspaniały tort!

    OdpowiedzUsuń
  5. TORT PYSZNYYYYY :-) dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. TORT PYSZNYYYYY :-) dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji