Miody znane i kochane... szczególnie sięgamy po nie w obecnym okresie kiedy za oknem szaruga i najchętniej spędzalibyśmy wolny czas w ciepłej pościeli ... bynajmniej ja bardzo chętnie!
Miody, które prezentuję pochodzą z rodzinnego Gospodarstwa Pszczelarskiego Mrówka, swoją przygodę z pszczołami państwo Mrówka rozpoczęło w 1977 roku czyli ja miałam wtedy 3 latka :-) Na początku ich pracy były tylko dwa pnie pszeczele a ich pszczelarzenie przez pierwsze dwa lata miało charakter czysto hobbistyczny, jednak z upływem lat pasieka znacznie się powiększyła i obecnie Gospodarstwo p. Mrówki posiada ponad 400 rodzin pszczelich rozmieszczonych na 4 pasieczyskach w otoczeniu lasów i łąk. Synem p. Mrówki jest Krzyś ... jak w bajce Kubuś Puchatek ..ciekawe czy Krzyś również rozmawiał z pluszowym misiem :-) Gospodarstwo o którym mowa oddaje w nasze ręce dorzały, wypływający prosto z plastrów pszczelich naturalny miód, który powstał w sposób tradycyjny, bez dodawania, mieszania, wzbogacania i dolewania czegokolwiek, zwyczajnie jest to miód prosto od natury! Miód chyba jest w każdym domu, słodzimy nim kawę, nabieramy łyżeczką i zjadamy bezgrzesznie i słusznie bo przecież miody mają mnóstwo właściwości leczniczych, jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych
substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości
bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkości od 4 tysięcy lat i już
starożytni potrafili wykorzystywać jego lecznicze właściwości! Znacie miksturę " wody z miodem" ? niby nic wielkiego ale taka mikstura czyli pół szklanki ciepłej wody, której temperatura nie przekracza 40' zmieszana z łyżeczką miodu i pozostawiona na noc, następnie wypita kolejnego dnia to nie taka już sobie woda z miodem... to odtruwająca mikstura, która regeneruje nie tylko siły fizyczne ale i umysłowe a dobroczynne składniki dla zdrowia trafiają do naszego krwiobiegu, z pominięciem procesu trawienia.
W miodzie stwierdzono obecność aż 21
pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu, takich jak: wapń, żelazo, magnez,
fosfor, potas i mangan. Miód działa wzmacniająco na układ odpornościowy
organizmu, serce, wątrobę i układ pokarmowy. Wszystkim znane jest jego
wykrztuśne i przeciwzapalne działanie w schorzeniach układu oddechowego. Miód
naprawdę wzmacnia organizm. Aby się o tym przekonać, wystarczy jeść codziennie
przez 30 dni łyżkę miodu. Kuracja sprawi, że nabierzemy odporności. Nie
będziemy chorować na infekcje górnych dróg oddechowych. A jeśli nawet
zachorujemy, dolegliwości będą mniej dokuczliwe, a choroba szybciej minie. Zaleca
się spożywanie miodu każdemu, od małego dziecka do staruszka.
Jak powstają rodzaje miodu ?
Miód Wielokwiatowy -
powstaje z letnich kwiatów, które kwitną w czerwcu i lipcu. Pomaga w
leczeniu chorób serca, anemii, zapalenia gardła i przeziębienia. Reguluje
ciśnienie. Zalecany osobom uczulonym na pyłki roślin, stosowany przy
odczulan
Miód Lipowy - ceniony
jest za to, że wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Ma działanie antybiotyczne,
przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i pomaga
ustabilizować ciśnienie. Łyżeczka miodu przed snem sprawiła, że zarówno dzieci,
jak i ich rodzice mogli spokojnie przespać całą noc.
Miód
Nektarowo-Spadziowy - najlepszy na stany wyczerpania fizycznego i
psychicznego, serce i układ krążenia oraz na zaburzenia trawienia, ma silne
działanie antybiotyczne.
Miód Akacjowy - przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka. Może więc zapobiegać wrzodom żołądka i dwunastnicy, wspomaga też trawienie. Wykorzystywany przy schorzeniach nerek i dróg moczowych. Ma działanie bakteriobójcze i moczopędne.
Miód Gryczany - działa
odtruwająco, a poza tym jest bardzo dobry na układ krążenia, wątrobę,
miażdżycę, niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza.
A teraz prezentacja miodowego wieprzowego zraza :-)
Miodowa roladka wieprzowa
według Rafała
Składniki: na 6 sztuk
- 6 rozbitych kawałków szynki wieprzowej
- 100g cienko pokrojonego wędzonego boczku
- miękisz z połowy pszennej bułki
- 2 konserwowe papryczki chili
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- łyżka musztardy
- 3 łyżki miodu lipowego ( firmy Mrówka )
- kilka oliwek
- sól, pieprz do smaku
Gryczany podobno jest najlepszy do piernika i w ogóle do ciast :)
OdpowiedzUsuńGosia tu gdzie jestem paruchy, pampuchy i parzaki są nadziewane dżemem lub owocami i podawane wyłącznie z masłem lub śmietaną. Tu nie są stosowane Do mięsa
OdpowiedzUsuńI robię je sama :) A twoje roladki to dobry sposób na sosik o ciekawym kolorku i smaku przy okazji wypróbuję.
Super
OdpowiedzUsuńmiodzio
OdpowiedzUsuń