Odświętne korzenne Magdalenki z nerkowcami
przepis własny
Składniki: na 21 sztuk
- 70g mąki
- 30g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100g cukru trzcinowego
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 100g stopionego masła
- 50g stopionej deserowej czekolady + 50g stopionej czekolady do maczania
- 30g orzechów nerkowca zmielonych na mąkę
- nerkowce połówki do przyklejenia na wierzch ciasteczka
Jajka z cukrem zmiksować aż powstanie puszysta masa, dodać stopioną czekoladę ( 50g ) następnie powoli wsypać suche składniki oraz stopione masło i przemieszać łyżką do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 180' , masę umieścić w worku cukierniczym i wyciskać do foremki na magdalenki. Piec około 10 minut, ostudzić, wyjąć z foremek i maczać każe ciasteczko w stopionej czekoladzie, następnie do każdego wierzchu przykleić orzeszek i oprószyć pozostałymi resztkami nerkowców. Smacznego!
ten dodatek nerkowców to strzał w dziesiątkę ;)
OdpowiedzUsuńhaha świetnie wyglądają, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam magdalenki, takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńwww.zakochana-babeczka.blogspot.com
czy można je upiec bez foremek na papierze pergaminowym?
OdpowiedzUsuńTo już chyba nie będą magdalenki 😜
UsuńPrzepiekne! Az szkoda ich jesc :)
OdpowiedzUsuńNo no jeść to nie szkoda ale są piękne to fakt ❤️
Usuńfajnie napisane
OdpowiedzUsuń