Kolej na gryczany placek w wersji wytrawnej ... tym razem mleko kokosowe zastąpiłam wodą ale można mlekiem sojowym. Konsystencją się nie różni, jedynie smakiem bo nie wyczuwam słodkości placka. Placek do tatara powinien być w temperaturze pokojowej, nie powinien być ciepły w każdym razie.
Tatar orientalny to tatar z dodatkami takimi jak sos sojowy, olej sezamowy czy kolendra, bardzo lubię i bardzo mi smakował! Idealna przystawka i idealny lekki obiad.
Gryczany placek z tatarem orientalnym
przepis własny
Składniki: na gryczane placki
- 200g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy słonecznikowej
Mąkę gryczaną połączyć z mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą i oliwą. Zmiksować na jednolitą masę.
Rozgrzać maksymalnie patelnie, wlać pół łyżeczki oliwy i wylać około
trzech łyżek masy gryczanej ( u mnie mała patelnia ) smażyć placuszki do
wyczerpania masy.
Składniki: na tatara orientalnego
- 200g mięsa wołowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki zimnej wody mineralnej ( niegazowanej )
- 2 szalotki drobno pokrojone
- chili drobno pokrojone
- ogórek konserwowy drobno pokrojony
- łyżeczka kaparów posiekanych
- kolendra do dekoracji
Przygotować dodatki, bardzo drobno posiekać szalotkę, chili, ogórka, kapary przekroić na
połówki. Mięso drobno posiekać lub zemleć w maszynce ( ja tak zrobiłam ) przełożyć do miseczki, dodać wodę. Wymieszać i uformować dwie porcje na gryczanym placku. Mięso
posypać dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu, obok ułożyć
dodatki, w środek wbić żółtko, wierzch posypać jeszcze jedną dawką pieprzu, rzucić listki świeżej kolendry i natychmiast podawać.Smacznego!
nie jadłam nigdy tatara ale wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńJa tatar uwielbiam i polecam!
UsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńbyło bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńSmak tatara bardzo lubię, ale mimo wszystko zawsze mam opory przed jedzeniem surowego mięsa. Może kiedyś się przekonam ;)
OdpowiedzUsuń