Naleśniki a'la tarta
Przepis pochodzi z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne "
Składniki:
- 4 jabłka
- sok z jednej cytryny
- 50g masła
- 50g cukru
- 2 jaja
- 350ml mleka
- 40g stopionego masła
- 170g mąki
- 1 łyżka cukru ( opcjonalnie )
- szczypta soli
- olej do smażenia
Kroimy jabłka na osiem kawałków, usuwamy gniazda nasienne a następnie obieramy je. Polewamy sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły barwy. Masło podgrzewamy na patelni, posypujemy cukrem i czekamy aż masło się rozpuści. Kładziemy blisko siebie jabłka i lekko podgrzewamy przez 20 minut aż stopiony cukier zacznie się rumienić. Jednocześnie na małej patelni beztłuszczowej pokrytej oliwą smażymy naleśniki o średnicy 15 cm. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Każdy naleśnik kładziemy na talerzu, układamy na nim kawałki jabłek tworząc kształt róży, kompozycja wygląda jak przybranie na torcie. Można podać z lodami, jogurtem lub serkiem .
Smacznego!
Kto ze mną wziął udział w akcji?
Jakie cudowne te naleśniki! :) Nimi zacząć dzień to coś pięknego.
OdpowiedzUsuńPiękne. Az mi zaulbało w brzuchu.
OdpowiedzUsuń