Chłodno za oknem a ja znalazłam taką kolorową sałatkę ... nie byłabym w stanie się jej oprzeć gdyby była na moim stole :-) otóż była, jakiś czas temu gdy przygotowywałam jej fotografię ... dziś mogę na nią tylko zerkać i wspominać!
Kolorowa sałatka specjał na pochmurny dzień
Zdjęcie i przepis przygotowany na potrzeby bloga Elizy
Fashionelka
Składniki:
- garść sałaty, najlepiej miksu
- zielona fasolka szparagowa
- morele
- ser feta
- zielone oliwki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Fasolkę blanszujemy 3 minuty a następnie szokujemy ją w lodowatej
wodzie, to spowoduje przerwanie procesu gotowania, dzięki temu nasza
fasola będzie chrupiąca, nie podwyższy się jej indeks glikiemiczny i
zachowa wspaniały zielony kolor. Na półmisku rozłóżmy miks sałat, czyli
takie rodzaje jakie lubicie najbardziej. Pokrójcie w ósemki lub plastry
morelę, powinna być miękka ale nie rozpadająca się, fetę pokrójcie w
kosteczki. Wszystkie te składniki umieszczamy na sałacie znajdującej się
na półmisku, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i
oliwą z oliwek, nasza sałata gotowa! Można chrupać Ta sałatka nie
posiada zbędnych dresingów, dzięki temu jedząc ją wyczuwamy smak każdego
warzywa a feta podkreśla jej smak.
cudowne kolory i smaki!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, chętnie spróbuję ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńJakie żywe kolory! Aż chce się jeść ;)
OdpowiedzUsuńKolorowo i zachęcająco do wypróbowania przepisu.Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuń