Świąteczny ajerkoniak pinacolada
przepis własny
Składniki:
- 1 świeży ananas
- 400ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200g cukru pudru
- 4 żółtka
- 100g likieru kokosowego
- 400g wódki 45%
Wszystkie składniki ajerkoniaku powinny być co najmniej 12h w temperaturze pokojowej.
Ubijamy żółtka z cukrem na bardzo puszystą masę, można zrobić to na parze. Ananasa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do ubitych żółtek dolewamy bardzo powoli mleko skondensowane ciągle miksując na wolnych obrotach, następnie łyżka po łyżce dodajemy pulpę ananasową dalej miksując, likier kokosowy i na końcu cienkim strumieniem dolewamy wódkę uważając by masa się nie zważyła! Gdy już wszystkie składniki się dobrze połączą, przecedzamy ajerkoniak przez sito pozbywając się większości niteczek z owocu. Przelewamy do butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
o świetne:) będzie w sam raz na święta, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńTo, że są włoski z ananasa może być uznane nawet za zaletę... Nie powinno chyba nikomu przeszkadzać w ostatecznym rozrachunku :)
OdpowiedzUsuńWitam.... mam pytanie co do pierniczków http://durszlak.pl/przepis/pierniczki--11?c=tag&t=miekkie-pierniczki .... czy można zamiast mąki razowej dodać mąkę pełnoziarnistą typ1850??? wiem ze nie w temacie ale prosze o odpowiedź... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwesolych swiat
OdpowiedzUsuń