30.11.14

Świąteczny ajerkoniak pinacolada

Uparłam się na zrobienie czegoś czego znaleźć nie mogłam nigdzie ... ananas to dość trudny owoc, przy wykonaniu galaretek ciężko ściąga tak jak słynne kiwi ale nie chciało mi się wierzyć, że coś może być z nim nie tak podczas produkowania ajerkoniaku i postanowiłam zadanie wykonać. Najbardziej banalne zadanie jakie miałam do wykonania chyba, chociaż nie powiem... bałam się, że się zważy w końcu robiłam to pierwszy raz. Wszystko poszło jak z płatka, idealny smak, idealny kolor, przyjemny zapach, zero problemu z przygotowaniem ... jedyną może wadą owocu czyli ananasa jest to, że mimo przecedzenia przez sito nie jesteśmy w stanie pozbyć się w całości włosków jaki posiada w miąższu więc podczas degustacji wyczuwalny jest na języku, mi jednak to niespecjalnie przeszkadza, ważne że jest domowy i mój! Zachęcam do wyprodukowania świetnego prezentu :-)
Świąteczny ajerkoniak pinacolada 
przepis własny

Składniki:
  • 1 świeży ananas
  • 400ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 100g likieru kokosowego
  • 400g wódki 45%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ajerkoniaku powinny być co najmniej  12h w temperaturze pokojowej.
Ubijamy żółtka z cukrem na bardzo puszystą masę, można zrobić to na parze. Ananasa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do ubitych żółtek dolewamy bardzo powoli mleko skondensowane ciągle miksując na wolnych obrotach, następnie łyżka po łyżce dodajemy pulpę ananasową dalej miksując, likier kokosowy i na końcu cienkim strumieniem dolewamy wódkę uważając by masa się nie zważyła! Gdy już wszystkie składniki się dobrze połączą, przecedzamy ajerkoniak przez sito pozbywając się większości niteczek z owocu. Przelewamy do butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.








3 komentarze:

  1. o świetne:) będzie w sam raz na święta, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To, że są włoski z ananasa może być uznane nawet za zaletę... Nie powinno chyba nikomu przeszkadzać w ostatecznym rozrachunku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.... mam pytanie co do pierniczków http://durszlak.pl/przepis/pierniczki--11?c=tag&t=miekkie-pierniczki .... czy można zamiast mąki razowej dodać mąkę pełnoziarnistą typ1850??? wiem ze nie w temacie ale prosze o odpowiedź... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji