17.2.14
Chleb na zakwasie z dynią i pestkami
Za chwilę napiszę, że ten chleb piekę setny raz...ale jeszcze trochę do tej liczby brakuję choć chleb jest tak dobry i świeży nawet po kilku dniach, że chce się do niego wracać :) Oczywiście metoda prób i błędów...chciałam być lepsza i upiec właśnie ten dyniowy chlebek bez foremki więc dodałam więcej mąki, ukręciłam, złożyłam a że godzina była późna nie chciało mi się czekać by odgazować, toteż chleb wylądował w koszyku rozrostowym, worku i za oknem... drobne konsultację z Moniką i moja własna wola ciekawej Gochy :) Miałam wielką nadzieje, że rano kiedy go stamtąd wyciągnę będzie ładny uśmiech na mojej buzi a tu pech bo mina skwaśniała na maksa! chleb nawet nie drgnął ale czego się nie da uratować..jak to powiedziała sama Monika...nie takie chleby się piekło! dodatek wody napoił mój chlebek i wyrobiony przez kiciusia spoczął ponownie w... foremce niestety, ponieważ metoda walenia o stół nie pomaga przy mące razowej..toteż nie było się można wyżyć :) chlebek pięknie wyrósł i wspaniale smakował...pewnie pszenna bagietka z dynią byłaby rewelacja na nasze podniebienia:)
Chleb na zakwasie z dynią i pestkami
cytuję za Moniką
Składniki:
Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszaj w misce. Ciasto wyrabiaj mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodaj pestki słonecznika i miksuj tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.
Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełóż do foremki keksowej, wyrównaj, przykryj folią aluminiową. Odstaw do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu lekko przestudź, wyjmij z foremki.
Smacznego!
Chleb na zakwasie z dynią i pestkami
cytuję za Moniką
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
- 1 szklanka wody
- 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów ( dałam z oliwek )
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 100 g pestek ze słonecznika
- 1 płaska łyżka soli
Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszaj w misce. Ciasto wyrabiaj mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodaj pestki słonecznika i miksuj tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.
Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełóż do foremki keksowej, wyrównaj, przykryj folią aluminiową. Odstaw do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu lekko przestudź, wyjmij z foremki.
Smacznego!