przepis własny
Składniki:
- jeden duży ananas
- 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- sok z jednej cytryny
- listek szałwii do każdego słoiczka
- 3 listki żelatyny
Słoiki włożyć przed napełnieniem do zamrażalnika. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ananasa pokroić, kilka kawałków odłożyć na wierzch galaretki , resztę włożyć do sokowirówki i wycisnąć sok, następnie zagotować go z wodą, odstawić na chwilę i dodać namoczoną żelatynę. Po ostygnięciu dodać do niego sok z jednej cytryny, zamieszać, przelać do zimnych słoików, dodać listek szałwii i chłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Po zastygnięciu udekorować kawałkami świeżego ananasa, odrobiną chili i zjeść:) Smacznego:)
wygląda smacznie:d świetny kolor:D
OdpowiedzUsuńdzięki
Usuńja fascynację galaretką przeżywałam w podstawówce, czyli jakieś.....kupę czasu temu. Nie dalej niz wczoraj, obserwując w kawiarni zwyczaje żywieniowe poznaniaków dziwiałam się, że dorosłe kobiety kupują pucharki kolorowych galaretek. co to oznacza, ano to, że swój limit na galaretki wyczerpałam i moge tylko żałować, że te X lat temu nie było neta. Z pewnością " machnęłabym " sobie żółtą galaretkę, ekskluzywnie tylko dla siebie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
a Tobie się włączyło jakieś czepialstwo nagminne?
UsuńPięknie się prezentuje ! I ten kolorek :) Pyszności !
OdpowiedzUsuńprezentuje się super i super smakuje
UsuńFajna ta galaretka. Bardo lubię takie, zresztą kto nie lubi galaretek :)
OdpowiedzUsuń