Kostka karmelowo kajmakowa z czekoladą
przepis własny
Składniki: na kakaowy biszkopt ( wystarczy połowa porcji )
- 12 jaj
- 550g cukru
- 400g mąki pszennej
- 40g kakao
- 80g mleka
- 120gmasła
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione masło z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Składniki: na karmelowy krem
- 150g cukru
- 150g śmietany 36%
- 5 żółtek
- 1/2 litra śmietanki 36% ubitej na 80%
- 2 listki żelatyny
- dodatkowo mleko skondensowane gotowane w zamkniętej puszce 3 godziny lub jedną puszkę gotowanego kajmaku.
- syrop cukrowy (50g wody, 200g cukru, 50ml likieru Kahlua lub innego kawowego
- 200g czekolady 72% + 50g oliwy do oblania ciasta ( mieszamy razem )
Cukier umieszczamy w czystym, suchym dużym garnku i stawiamy na ogniu by go skarmelizować, nie mieszamy, pozwalamy mu się ładnie roztopić... ja to robię na średnim ogniu i gdy widzę, że z garnka się dymi lekko poruszam garnkiem by roztopiony cukier zmieszać z pozostałym, zmniejszam ogień i dalej pozostawiam cukier do karmelizowania. W tym czasie należy rozbełtać żółtka rózgą i odstawić. Śmietankę lekko podgrzać i wlać ją do karmelizowanego cukru ( uwaga zawartość garnka w momencie dodawania śmietanki mocno się pieni )poruszam garnkiem by rozprowadzić całą zawartość garnka, następnie hartuję żółtka poprzez wlanie odrobiny mieszaniny karmelu i śmietanki i wymieszanie, wlewam z powrotem do garnka zahartowane żółtka i ustawiam garnek na ogniu cały czas mieszając rózgą po całej powierzchni do czasu aż zauważycie, że masa w garnku gęstnieje.
Przekładamy zawartość garnka do misy miksera i miksujemy tak długo na średnich obrotach aż nasza masa zrobi się zimna a jej konsystencja i kolor będzie porównywalna do "krówki, wtedy wyciągamy z lodówki śmietanę i partiami ją dodajemy do masy karmelowej delikatnie mieszając by masa nie opadła.
Składamy nasze ciasto. Biszkopt przekrawamy na dwie części, dolną część obficie skrapiamy przygotowanym syropem, wykładamy warstwę kajmaku, krem karmelowy i przykrywamy drugim biszkoptem który również skrapiamy a następnie mrozimy. Gdy ciasto się zmrozi łatwiej oblać je czekoladą, więc po wyciągnięciu od razu wylewamy na ciasto czekoladę. Jeśli zrobicie ciasto w kwadratowej blasze to najlepiej odkroić brzegi dookoła by było widać ładne warstwy w przekroju.
Ciasto pyszne, może trochę pracochłonne ale warto troszkę się pomęczyć :)Smacznego!
To co ma kajmak uwielbiam ! A ta kostka jest pyszna - ciasto popisowe mojej przyjaciółki :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho to dla mojego męża, on uwielbia słodkie cista:-). A waga super, widać, że prawdziwy zabytek:-)
OdpowiedzUsuńWspaniała waga :) I ciacho oczywiście też :)
OdpowiedzUsuńObłędne!
OdpowiedzUsuńObłędnie słodka, przepyszna musiała być ta kostka :)
OdpowiedzUsuńA waga wspaniała - cudne są takie pamiątki i ich historie... :)
O rany, po prostu bajeczne! Jeszcze, żeby jeszcze ktoś za mnie zrobił ten deser, marzenie.
OdpowiedzUsuńAle zachwycajace zdjecia! Napatrzec sie nie moge :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, warto tyle czasu spędzić w kuchni :D
OdpowiedzUsuńto co mi imponuje, to perfekcyjnie ukrojone ciacho, co oznacza, że Twoje ciacho mi imponuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Love it!!!!!!
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy do pieczenia? :-)
OdpowiedzUsuń