18.1.14

Solanki i cykl Ezoterycznego spotkania przy piekarniku:)

Śniadanie spóźnione bo nie chciało mi się dziś wstać ale solanki wyborne! jutro za to będzie śniadanie ekstra:) Piekło ze mną mnóstwo osób...teraz tylko trzeba je spisać ale to wieczorkiem jak już opublikuję większość:)
 Kto nie piekł niech żałuję :))
Solanki
cytuję przepis za Małgosią

Składniki:
(na 16 małych rogalików)
  • 500g mąki pszenne 650
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
  • kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami)
Przygotowanie:
Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam w niej wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże. Zalałam je 2-3 łyżkami letniego płynu, dodałam 1 łyżeczkę cukru, delikatnie zamieszałam trzonkiem łyżki i odstawiłam na kilkanaście minut do spienienia.Gdy rozczyn wyrósł, dodałam pozostały płyn, sól oraz  żółtko i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5h.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części. Każdą z nich rozwałkowałam na koło, które podzieliłam na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt smarowałam lekko olejem i zawijałam proste rogaliki.Ułożyłam je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.Napuszone rogaliki posmarowałam roztrzepanym lekko białkiem i oprószyłam ziarnami kminku.Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się.
Przy piekarniku spotkały się ze mną następujące wielkie osoby :)

47 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj wiem że pyszne zaraz dodam i ja moje na blogu :-)

      Usuń
    2. Zapomniałam dodać że miło mi się z Wami piekło i dziękuję za wspólnie spędzony czas :-)

      Usuń
  2. Szykuj temat na następną sobotę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne Ci wyszły, niecierpliwie czekam na moje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale masz cudne te rogaliki. Jak smakują to wiem, są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne! tez bym upiekła :) pyszne foty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zostawię Ci małego "słitaśnego komcia"...
    Ależ ślicznie się upiekły.
    Nawet nie wiesz jak dobrze trafiliście z datą wypieku - akurat w moje urodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow...ale pysznie wyglądają...Moje nie są takie piękne, ale smaczne...dziękuję za wspólne spotkanie przy piekarniku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już Cię dopisuję Bożenko i również dziękuję za wspólny wypiek!

      Usuń
    2. Dziękuję za dopisanie...ja umieszczę też zaraz listę..
      Małgosiu ..popraw linki Joasi i Aliny, bo one kierują do Dobrawy.

      Usuń
    3. dzięki wielkie za info:) poprawiłam :))

      Usuń
  8. Ani profesionální pekař by neupekl lepší rohlíčky!!!Jsou opravdu k nakousnutí! Bravo!!!Blanulka

    OdpowiedzUsuń
  9. te rogaliki to doskonały pomysł na sobotnie, leniwe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialne są, takie złote, aż chce się je jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekne wspólne pieczenie, dobrej zabawy życzymy :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne zdjęcia :) Rogaliki pewnie przepyszne, bo tak też wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie pyszne..polecam upiec*) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  14. pięknie rumiane :) dziękuję za świetne spotkanie i wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu, jak zwykle zjawiskowe zdjęcia ! dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Grażynko i również dziękuję za wspólny wypiek:)

      Usuń
  16. Śliczne, takie bardzo rumiane, dziękuję za możliwość wspólnej zabawy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również bardzo dziękuję! wspaniałe są te nasze spotkania!

      Usuń
  17. Pycha! Bardzo żałuję, że nie mogłam piec z Wami! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. jejku ale cudne są... szkoda, że nie piekłam ich razem w Wami, na pewno upiekę je w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam ale też zapraszam do następnego wypieku który jest już w sobotę :)

      Usuń
  19. I ja też dziękuję. Do zobaczenia przy piekarniku za tydzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu dziękuję za zaproszenie do pieczenia solanek ... jednak ja (sierota internetowa niekiedy) znalazłam je dopiero wczoraj:) .... solanki jak widze rewelacyjne, zapisze sobie przepis na zaś:) .... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdjęcia jak zwykle zjawiskowe. Chętnie z Tobą upiekę jakiś fotogeniczny drobiazg ;)
    Co będzie tematem w najbliższą sobotę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) kolejny wypiek 25 i 26 czyli dwa dni do wyboru a pieczemy panini lub churros :)) wydarzenie jest na fb

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji