Jedyny sos, w którym jest tak wiele tłustych składników... no niestety nie zaliczam go do dietetycznych lecz sądzę, że odchudzony nie smakowałby tak dobrze jak ten i zdecydowanie wolę zjeść go mniej niż nie czuć smaku sera czy śmietany... w tym przepisie nie wpisałam masła choć bardzo lubię go używać do szpinaku, a szpinak przyrządzam dość często bo wszyscy go bardzo lubimy... dziś jednak lżej..bo bez masła haha :) Szpinak i mięta to świetne połączenie, możecie spróbować sami:) Smacznego!
Spaghetti razowe szpinakowo miętowe
przepis własny
Składniki:
- 750g mrożonego szpinaku
- pęczek świeżej mięty
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 100g niebieskiego sera lazur
- 20g startego drobno parmezanu
- 200g śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- razowy makaron spaghetti
Szpinak rozmrażam przez noc, kolejnego dnia wstawiam makaron i gotuję według przepisu na opakowaniu, wrzucam do garnka szpinak , rozdrabniam blenderem miętę z czosnkiem i łyżką oliwy i dodaję do szpinaku. Drobno siekam lazur, który również dodaję do garnka i gotuję na malutkim płomieniu do czasu aż sery się nie stopią, wlewam śmietankę i jeszcze chwilę gotuję. Odcedzam makaron przez sito, przekładam do garnka i zalewam sosem szpinakowym. Wszystko dobrze mieszam i nakładam na talerze. Smacznego:)
ale pysznie wygląda! z miętą takiego makaronu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńspróbuj a nie będziesz żałować :)
UsuńNo niestety bomby kaloryczne smakuję z reguły najlepiej. Ale ten makaron razowy trochę ratuje ;)
OdpowiedzUsuńmakaron razowy bo innego nie było ale w ogóle nie pomyślałam by coś tam miał ratować :)
Usuńjest ser, jest kremówka, jest parmezan, faktycznie masło jest zbyteczne. Znając siebie, jeszcze bym się zastanowiła na tą kremówką..... wszystko w imię niepodważalenej swej urody ;) ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
oj tam...bez śmietany to nie to samo :)
Usuńha ha , ale nie wiesz jak ja nienawidzę siłowni !!!!!!!!!!! i to spalanie ....
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
wyglada świetnie:D
OdpowiedzUsuńsmakuje tak samo:)
UsuńO nom, nom, nom! Pycha. Makaron to jest to! A tu jeszcze pysznie zielony. Oj rety, rety, aleś mi smaka narobiła.
OdpowiedzUsuńNie lubię odchudzonych sosów do makaronu, zawsze im brak tego czegoś - pewnie tłuszczu ;) A połączenia szpinaku i mięty spróbuję na pewno, skoro tak polecasz.
OdpowiedzUsuńja raczej też nie lubię odchudzonych..albo jeść albo nie jeść:)
Usuńobłędnie wygląda! w lutym spróbuję! Pozdrawiam ciepło - Kobiecemysli.pl
OdpowiedzUsuńmam nadzieje, że dasz znać jak smakowało:)
UsuńSzpinak z miętą - WOW! Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie. Bardzo dziękuję za przepis, a bloga dodaję do polecanych. :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMoje smaki! Też lubię szpinak. Dobry przepis i pysznie wyglądające danie.
OdpowiedzUsuńpolecam ugotować :) jest pyszny!
Usuń