22.1.14

Spaghetti razowe szpinakowo miętowe

Jedyny sos, w którym jest tak wiele tłustych składników... no niestety nie zaliczam go do dietetycznych lecz sądzę, że odchudzony  nie smakowałby tak dobrze jak ten i zdecydowanie wolę zjeść go mniej niż nie czuć smaku sera czy śmietany... w tym przepisie nie wpisałam masła choć bardzo lubię go używać do szpinaku, a szpinak przyrządzam dość często bo wszyscy go bardzo lubimy... dziś jednak lżej..bo bez masła haha :) Szpinak i mięta to świetne połączenie, możecie spróbować sami:) Smacznego!
Spaghetti razowe szpinakowo miętowe
przepis własny

Składniki:
  • 750g mrożonego szpinaku
  • pęczek świeżej mięty
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 100g niebieskiego sera lazur
  • 20g startego drobno parmezanu 
  • 200g śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • razowy makaron spaghetti
Szpinak rozmrażam przez noc, kolejnego dnia wstawiam makaron i gotuję według przepisu na opakowaniu, wrzucam do garnka szpinak , rozdrabniam blenderem miętę z czosnkiem i łyżką oliwy i dodaję do szpinaku. Drobno siekam lazur, który również dodaję do garnka i gotuję na malutkim płomieniu do czasu aż sery się nie stopią, wlewam śmietankę i jeszcze chwilę gotuję. Odcedzam makaron przez sito, przekładam do garnka i zalewam sosem szpinakowym. Wszystko dobrze mieszam i nakładam na talerze. Smacznego:)

18 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda! z miętą takiego makaronu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No niestety bomby kaloryczne smakuję z reguły najlepiej. Ale ten makaron razowy trochę ratuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. makaron razowy bo innego nie było ale w ogóle nie pomyślałam by coś tam miał ratować :)

      Usuń
  3. jest ser, jest kremówka, jest parmezan, faktycznie masło jest zbyteczne. Znając siebie, jeszcze bym się zastanowiła na tą kremówką..... wszystko w imię niepodważalenej swej urody ;) ;)


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam...bez śmietany to nie to samo :)

      Usuń
    2. ha ha , ale nie wiesz jak ja nienawidzę siłowni !!!!!!!!!!! i to spalanie ....

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  4. O nom, nom, nom! Pycha. Makaron to jest to! A tu jeszcze pysznie zielony. Oj rety, rety, aleś mi smaka narobiła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię odchudzonych sosów do makaronu, zawsze im brak tego czegoś - pewnie tłuszczu ;) A połączenia szpinaku i mięty spróbuję na pewno, skoro tak polecasz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja raczej też nie lubię odchudzonych..albo jeść albo nie jeść:)

      Usuń
  6. obłędnie wygląda! w lutym spróbuję! Pozdrawiam ciepło - Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak z miętą - WOW! Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie. Bardzo dziękuję za przepis, a bloga dodaję do polecanych. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje smaki! Też lubię szpinak. Dobry przepis i pysznie wyglądające danie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji