Obok platana nie da się przejść bez rumieńca na twarzy:) Rafał wyciągnął rękę i chwycił dwa worki.. ja uznałam, że może lepiej jeden na próbę i tak zostało... babsko męska decyzja, szybko, zwięźle i na temat! Okazuje się, że i w kuchni z platanem jest szybko... to było krótka piłka...wujek Google...z czym to się je... lodówka i szafka ze słojami. Co znalazłam było moje:) ponieważ bakłażany uwielbiam na słodko to obstawiałam miód, chili, pastę z czarnej fasoli, czosnek, odrobina bulionu, oliwy i trawę cytrynową drobno posiekaną..to jest to czyli kolacja jakiej dawno nie jadłam a miało być, że jemy do godziny 18:00 ...wyjątkowo przekraczam limit czasowy i jem:)
Platan & bakłażan w pikantno słodkim sosie z czarnej fasoli
przepis własny
Składniki: na 2 porcje
- jeden spory bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 2 platany
- łyżka pasty z czarnej fasoli
- 3 łyżki miodu
- chochla bulionu
- 3 łyżki oliwy rzepakowej
- 1 łyżeczka pasty sambal
- jedna łodyga świeżej trawy cytrynowej
Do garnka włożyłam pastę z fasoli, sambal oraz olej, podsmażyłam około 3 minut, dodałam bulion, pokrojony w dużą kostkę bakłażan oraz platan, drobno posiekaną trawę cytrynową i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zawartość garnka polałam miodem i dusiłam 15 minut do czasu aż bakłażan stał się miękki. Zjadłam z pajdą chleba:) Smacznego!
Genialne!!!! Muszę spóbować :D
OdpowiedzUsuńcudo;)
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo apetycznie! I skąd ja teraz wezmę platany... Niedobra kobieto ;)
OdpowiedzUsuńCzy pasta z fasoli jest niezbędna? Nie mam takiej
OdpowiedzUsuń