9.2.14

Międzynarodowy Dzień Pizzy... z boczniakami i krewetkami z sosem porowym

Grażynka z blogu Grażyna gotuje zmobilizowała mnie do pieczenia dzisiejszej pizzy w ramach Międzynarodowego Dnia Pizzy i pewnie bardzo dobrze się stało bo pizza zupełnie inna, z dużą ilością sosu..nie pomidorowego a za to porowego z dodatkiem avocado... wierzch pokryty boczniakami i garścią krewetek - mówię Wam.. niebo w gębie o ile nie lepiej i jeśli Rafał zgodnie powiedział, że pyszna to nie może być inaczej bo przecież to człek mięsożerny!

Pizza z boczniakami i krewetkami z sosem porowym 
pomysł własny

Składniki: na ciasto
  • 350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
  • 7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
  • 220ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać w osobnym garnuszku z wodą i cukrem, pozostawić do garowania.Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam .Odstawiłam i przygotowałam sos.
Składniki: na sos porowy
  • biała część z jednego pora
  • pół avocado pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • łyżka mąki pszennej 
  • łyżka masła
  • drobno pokrojona chili ( opcjonalnie )
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Por pociąć na drobno, wrzucić na rozgrzane masło i zeszklić,  dodać drobno posiekany czosnek, chili i przez chwilę smażyć. Dolać wino, poczekać aż jego część odparuje, zdjąć z ognia zasypać łyżką mąki i dobrze wymieszać, następnie dolać mleko, sól i pieprz do smaku, doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia.
Dodatki:
  • boczniaki
  • krewetki
  • czerwona cebula
  • kulka mozzarelli
  • kilka kawałków avocado
  • świeże liście bazylii na wierzch
Boczniaki oraz krewetki poddusić na maśle na bardzo wolnym ogniu by się nie skurczyły i również odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w piórka.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyłam porowy sos z avocado, na to ułożyłam plastry mozzarelli, boczniaki, czerwoną cebulę, paski avocado i krewetki. Piec rozgrzałam do 250' i piekłam 7 minut z termoobiegiem.   Po wyjęciu z pieca udekorowałam świeżymi listkami bazylii. Smacznego:)



24 komentarze:

  1. Pysznie wygląda:-), ja się wyłamałam i pizzy dzisiaj nie upiekłam:-) za to objadam się słodkimi truflami:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, wygląda przepysznie ! Cieszę się, że Cię zmobilizowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie bardzo dobrze zrobiłaś bo w ogóle mi się nie chciało:)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe polaczenie smakow :) wyglada bardzo ciekawie... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super połączenie, świetne zdjęcia aż ciężko się oprzeć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze warto spróbować inny smak, akurat może przypadnie do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaszalałaś :) wygląda wspaniale a ja pizzę uwielbiam i mogłabym jeść na okrągło !! koniecznie spróbuję Twojej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda smacznie, ciekawie składniki do pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takiej smacznej pizzy w moim domu nie zmarnowałby sę nawet okruszek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna się zapowiada Twoja pizza. Bardzo ciekawe połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taką rozpustę to ja lubię :)

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  11. meeeeeeega! uwielbiam boczniaki i krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wieki nie jadlam juz boczniakow! A na pizzy jeszcze nigdy. Faktycznie czysta rozpusta u Ciebie! ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. w składnikach sosu jest awokado ale w opisie przygotowania nie ma wzmianki co z nim zrobić?!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji