Zielone burgery z pęczakiem i jaglanką
przepis własny: Składniki:
- 1/2 brokuła
- 3 małe platany
- 4 liście sparzonego jarmużu
- 4 łodygi selera naciowego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki pesto z rukoli klik lub po prostu świeża rukola
- pęczek koperku
- łyżeczka drobno posiekanej chili
- 1/2 szklanki kaszy pęczak ( użyłam firmy Kupiec )
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej ( użyłam firmy Kupiec )
- otręby pszenne ( + dodatkowo do panierowania )
- płatki migdałów ( + dodatkowo do panierowania )
- 2-3 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Brokuł podzieliłam na różyczki i blanszowałam około 4 minut, następnie zalałam zimną wodą, wypłukałam i odstawiłam. Jarmuż zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 10 minut pod przykryciem. Obie kasze ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odcedziłam zalewając kilkakrotnie zimną wodą. Przygotowany brokuł + łodygi selera naciowego + platany + przepuściłam przez maszynkę do dużego naczynia, dodałam pesto z rukoli + pokrojoną drobno chili + koperek + pokrojony drobno jarmuż + obie kasze, płatki migdałów, bułkę tartą, jajko i tyle otrąb ile pozwoli nam na ładne formowanie kotlecików. Na rozgrzanej patelni usmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek który na końcu dodałam do zielonej masy. formowałam kotleciki, które panierowałam w mieszaninie bułki + otrąb + pokruszonych migdałów. Rozgrzałam pozostały tłuszcz po smażeniu cebuli i usmażyłam kotleciki które zawinęłam w placku tortilli z dodatkiem świeżej rukoli, konserwowej papryki i kiełków fasoli. Całkiem niezła wyżerka! Smacznego:-)
uwielbiam wege burgery!
OdpowiedzUsuńGosik u mnie też dzisiaj wege burgery:-) i też z batatami:-) i następnym razem zamiast quinoa dodam jaglaną. Super pomysł:-)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:D
OdpowiedzUsuńMoże się w końcu skuszę na na jakąś Twoją propozycję Vege :)
OdpowiedzUsuń