9.2.14
Międzynarodowy Dzień Pizzy... z boczniakami i krewetkami z sosem porowym
Grażynka z blogu Grażyna gotuje zmobilizowała mnie do pieczenia dzisiejszej pizzy w ramach Międzynarodowego Dnia Pizzy i pewnie bardzo dobrze się stało bo pizza zupełnie inna, z dużą ilością sosu..nie pomidorowego a za to porowego z dodatkiem avocado... wierzch pokryty boczniakami i garścią krewetek - mówię Wam.. niebo w gębie o ile nie lepiej i jeśli Rafał zgodnie powiedział, że pyszna to nie może być inaczej bo przecież to człek mięsożerny!
Pizza z boczniakami i krewetkami z sosem porowym
Składniki: na sos porowy
Dodatki:
Na rozwałkowane ciasto wyłożyłam porowy sos z avocado, na to ułożyłam plastry mozzarelli, boczniaki, czerwoną cebulę, paski avocado i krewetki. Piec rozgrzałam do 250' i piekłam 7 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca udekorowałam świeżymi listkami bazylii. Smacznego:)
Pizza z boczniakami i krewetkami z sosem porowym
pomysł własny
Składniki: na ciasto
- 350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
- 7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
- 220ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać w osobnym garnuszku z wodą i cukrem, pozostawić do garowania.Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam .Odstawiłam i przygotowałam sos.
- biała część z jednego pora
- pół avocado pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- łyżka mąki pszennej
- łyżka masła
- drobno pokrojona chili ( opcjonalnie )
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Dodatki:
- boczniaki
- krewetki
- czerwona cebula
- kulka mozzarelli
- kilka kawałków avocado
- świeże liście bazylii na wierzch
Na rozwałkowane ciasto wyłożyłam porowy sos z avocado, na to ułożyłam plastry mozzarelli, boczniaki, czerwoną cebulę, paski avocado i krewetki. Piec rozgrzałam do 250' i piekłam 7 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca udekorowałam świeżymi listkami bazylii. Smacznego:)