Chleb żytni bezglutenowy
według William-a Davisa "Kuchnia bez pszenicy"
Składniki:
- 2i 1/2 filiżanki mączki migdałowej (dałam 270g mąki z ciecierzycy )
- 1/2 filiżanki mąki z ciecierzycy ( dałam 170g z manioku)
- 1/2 filiżanki mielonego siemienia lnianego ( dałam 100g w całości )
- 1 łyżka sody oczyszczonej ( dałam 1 łyżeczkę sody i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia )
- 1/2 łyżeczki soli morskiej ( dałam łyżeczkę )
- 1 łyżka mielonego kminku (dałam w całości )
- 10 jajek ( dałam 5 )
- 1/2 filiżanki masła roztopionego ( dałam 120g )
- 1/4 filiżanki maślanki ( dałam 350g kefiru )
- 1 łyżka stewii lub ksylitolu ( dałam brązowy cukier )
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wszystkie składniki suche wsypałam do misy malaksera, następnie dodałam całe jaja mimo iż w przepisie William podaje by białka ubić na sztywno i dodać na samym końcu, dodałam resztę mokrych składników, wymieszałam i przełożyłam do blaszki, posypałam wierzch dodatkowo kminkiem i wsunęłam do nagrzanego pieca. Piekłam 30 minut. Smacznego:)
wyszedł piękny, ciekawa jestem smaku - mąka z manioku? skąd miałaś?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i podziwiam Twoje piękne zdjęcia
Monika
Kupisz w kuchniach świata*)
UsuńWygląda wspaniale, nawet lepiej niż niejeden chleb na mące pszennej :) Przepiękne, apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMąka z manioku jest dość gruba więc wyczuwalna podczas gryzienia ale uważam, że ten chleb jest godny polecenia i powtórki:) za komplement dziękuję :)
UsuńWygląda ślicznie. Właśnie staramy się unikać glutenu i jak na razie nie jemy chleba, bo słyszałam, że te kupne bezglutenowe są niezjadliwe. Będę musiała dać takiemu szansę.
OdpowiedzUsuńJa uważam, że jak na chleb bez glutenu to jest bardzo dobry...w dodatku piękny co nie zawsze zdarza się przy tych bezglutenowych wypiekach:) i mogę go z przyjemnością polecić :)
UsuńGosik jest przepiękny, i tak mi żal, że nie piekłam ( to są uroki mieszkania za granicą ). Do następnego razu:-)
OdpowiedzUsuńsą za to inne uroki:)
Usuńteż muszę zrobić i zapewne tez cos pozmieniam! zamieszczę u siebie wyniki :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie zrób!
UsuńProszek do pieczenie zawiera gluten, więc chleb nie jest bezglutenowy... Warto zwracać uwagę na wszystkie produkty.
OdpowiedzUsuńBasia