19.8.14
Czeko tymiankowe ciasto z malinami i mascarpone
Ciasto bardzo przypomina brownie choć nim nie jest, za to jest lżejsze ale ciągle wilgotne i na dodatek ma zapach ulubionego tymianku... mojego ogrodowego tymianku z którego jestem dumna! Według mnie idealnie pasuje do ciast czekoladowych a w połączeniu z cytrynowym mascarpone jest orzeźwiające, zresztą spróbujcie sami! Kto nie lubi czeko malinowego ciasta? obawiam się, że takiej osoby tutaj nie ma!
Czeko tymiankowe ciasto z malinami i mascarpone
przepis własny
Składniki:
Przekładamy do wyłożonej papierem blaszki i odstawiamy. Mascarpone łączymy z cukrem i sokiem z cytryny, mieszamy do gładkości, następnie łyżeczką nakładamy serowe kleksy na cieście, układamy maliny i posypujemy tymiankiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180' około 35 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego :-)
Czeko tymiankowe ciasto z malinami i mascarpone
przepis własny
Składniki:
- 120g mąki pszennej
- 150g trzcinowego cukru
- 100g czekolady 60%
- 100g masła
- 50g mleka
- 80g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- garść listków tymianku cytrynowego
- 120g sera mascarpone
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- maliny
- gałązki tymianku cytrynowego
Przekładamy do wyłożonej papierem blaszki i odstawiamy. Mascarpone łączymy z cukrem i sokiem z cytryny, mieszamy do gładkości, następnie łyżeczką nakładamy serowe kleksy na cieście, układamy maliny i posypujemy tymiankiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180' około 35 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego :-)