Jaglotto z pesto pietruszkowym, salsą cukiniowo jabłkową i pistacjami

25.7.16

Jaglotto z pesto pietruszkowym, salsą cukiniowo jabłkową i pistacjami

Jaglanka podbiła moje serducho już przy pierwszej próbie w wersji a'la arrabiata klik 
 ta wersja jest z sypkiej kaszy jaglanej ale jaglotto maziste i pełne ziół jest równie pyszne. Próbowałam już przepysznego jaglanego deseru bez cukru i muszę przyznać, że wszystko do tej pory całkiem mi smakowało, polubiłam kaszę zdecydowanie i to nie tylko jaglankę..ostatnio jej sporo w moim menu :-) Ten przepis polecam doprawić według własnych potrzeb, jedni dodadzą więcej pesto, wówczas jaglanka będzie bardzo wyrazista a inni być może mniej co spowoduje, że jaglanka będzie delikatna i wyważona z całością salsy cukiniowej..ja lubię wyrazisty smak, dobrze doprawiony chili więc u mnie lekko ostro było! Jabłko i cukinia fajnie się komponują więc tego nie proponuje zmieniać :-) Polecam!
Jaglotto z pesto pietruszkowym, salsą cukiniowo jabłkową i pistacjami
przepis własny

Składniki: na 4 małe porcje

  • 200g suchej kaszy jaglanej
  • jedna średnia cukinia bez pestek
  • 2 kwaśne jabłka
  • pół cebuki
  • 3 ząbki czosnku
  • marynowana chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża bazylia grecka 
  • kilka kwiatów cukinii
  • duża garść siekanych pistacji 
  • łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego

 kładniki: na  pesto  pietruszkowe

Składniki:

  • pęczek pietruszki
  • 5 dużych listków bazylii cytrynowej
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5g startego parmezanu
  • oliwa z pestek winogron 
  • sok z połowy cytryny
  • garść pistacji
  • garść migdałów bez skórek 
  • sól, kolorowy pieprz ( do smaku)
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania pulpy. Jeśli masa jest za gęsta to proponuję dodać oliwy.

Przygotowanie:
Pesto przygotuj dzień wcześniej, będzie Ci łatwiej uporać się z potrawą. Dzień wcześniej również namocz w zimnej wodzie kaszę jaglaną. Kolejnego dnia, przepłucz kaszę i wstaw na wolnym ogniu w świeżej wodzie, możesz ugotować również w bulionie warzywnym jeśli taki posiadasz. Gotuj kaszę 10 minut, będzie dość rozgotowana. Pamiętaj, że namoczona kasza gotuje się znacznie szybciej! Jeśli chcesz uzyskać sypką kaszę, gotuj o połowę krócej. W czasie gotowania się kaszy, pokrój cukinie, cebulę oraz czosnek na niezbyt dużą kostkę, wszystko wrzuć do garnka z jedną łyżką oleju i smaż na malutkim ogniu, dodaj w połowie smażenia posiekaną marynowana chili oraz dopraw cukinie według uznania. Cukinia powinna być ciągle al'dente, dodaj pokrojone w kostkę jabłka oraz kwiaty cukinii i wszystko razem przemieszaj. Ugotowaną kaszę jaglaną zmieszaj z przygotowanym pesto do smaku tak jak lubisz. Wyłóż na talerz, polej jeszcze wierzch łyżką pesto i wyłóż na środek salsę cukiniowo jabłkową, posyp wierzch bazylią grecką oraz pistacjami. Możesz udekorować dodatkowymi świeżymi kwiatami cukinii. Smacznego!




Sernik pistacjowo jeżynowy na daktylowym spodzie

24.7.16

Sernik pistacjowo jeżynowy na daktylowym spodzie

No więc serniki w moim wykonaniu jak i zresztą ostatnio ciasta są o bardzo niskiej zawartości cukru, tylko tyle żeby poczuć że jemy coś słodkiego..osoby konsumujące moje wypieki nie narzekają i nawet są zadowoleni że ciasta nie są przesłodzone :-) Ten sernik ma znikomą ilość cukru szczególnie dlatego, że jego spód jest daktylowy a więc słodki a wierzch oblany białą czekoladą. Fajnie komponuje się kwaśna jeżyna z całością sernika. Wszyscy go bardzo polecamy :-)..jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo szybki!
Sernik pistacjowo jeżynowy na daktylowym spodzie
przepis własny

Składniki: spodu daktylowego (wychodzą 2 duże spody )
  • 140g mąki ryżowej
  • 140g mielonych migdałów
  • 15 daktyli bez pestek
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany sojowej
  • 4 łyżki masła
Daktyle namaczamy przez noc, następnie miksujemy na gładką masę i dodajemy pozostałe składniki dalej miksując. Wykładamy ciasto na stolnicę i pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, wałkujemy spód blaszki w zależności od jej wielkości czy kształtu. Pieczemy spód w temperaturze 180' około 15 minut



Składniki: na polewę z białej czekolady

  • 100g białej czekolady
  • 20g mascarpone
  • 20g słodkiej śmietanki 
 Czekoladę stopić na parze, następnie do płynnej konsystencji dodać mascarpone i śmietankę i dobrze wymieszać.
Składniki: na masę serową ( blaszka 20cm )
  • 330g sera twarogowego ( użyłam z kubełka )
  • 3 jajka
  • 200g śmietany 34%
  • 50g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • garść posiekanych drobno pistacji + do dekoracji wierzchu
  • garść jeżyn do środka + garść do dekoracji wierzchu
Wszystkie składniki ( oprócz jeżyn ) przekładamy do jednego naczynia i miksujemy ręcznym blenderem do połączenia się składników. Wylewamy masę na upieczony, ostudzony spód, wsypujemy do masy posiekane pistacje oraz jeżyny i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 140' na około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i oblewamy polewą z białej czekolady dekorując wierzch jeżynami oraz posiekanymi pistacjami. Smacznego!






Pierogi z serem, sosem czereśniowym i świeżymi czereśniami

21.7.16

Pierogi z serem, sosem czereśniowym i świeżymi czereśniami

Pierogi zjedzone dawno temu..tak dawno, że już zapomniałam ich smak więc przydałoby się wykonać je ponownie :-) wczesne czereśnie urzekły moje serducho i nie powstrzymałam się od lepienia pysznych pierożków ale myślę, że spokojnie można jeszcze skusić się na czereśniowy pomysł ponieważ czereśni na rynku jeszcze pod dostatkiem :-)
Pierogi z serem, sosem czereśniowym i świeżymi czereśniami
przepis własny

Składniki: na sos czereśniowy
  • 500g wydrylowanych czereśni
  • 150g białego wina półsłodkiego
  • 100g cukru
  • sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu o grubym dnie, ustawiamy na małym ogniu i redukujemy aż płyn odparuje a czereśnie się rozpadną i powstanie lejąca konfitura. 

Składniki: na ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej T450
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli 
  • 200g twarogu półtłustego +odrobina cukru +laska wanilii
  •  wydrylowane czereśnie

Wykonanie: 
Mąkę i sól wsyp do malaksera, zagotuj mleko które dolej do mąki i wyrabiaj ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od boków i jest ładne elastyczne.
Przygotuj ser: Połącz ser z cukrem według uznania i dodaj wanilię, wymieszaj i odstaw.
Lekko podsyp blat mąką, przykryj ciasto ściereczką by nie wyschło i pozwól mu odpocząć przez dobre pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie, wykrój kółka i nadziewaj waniliowym serkiem, następnie zlep brzegi i układaj pierożki na drewnianej stolnicy, pozostaw je do przeschnięcia. Wstaw wodę do ich gotowania, gdy woda się zagotuje dodaj soli i wrzucaj kolejno pierożki. Można je po ugotowaniu zahartować w innym naczyniu z zimną wodą, wtedy się nie sklejają lub polać oliwą. Podawaj z jogurtem naturalnym, sosem z czereśni oraz wydrylowanymi czereśniami. Smacznego.

Ogrodowa orkiszowa szarlotka na pistacjowym spodzie

20.7.16

Ogrodowa orkiszowa szarlotka na pistacjowym spodzie

Wiem, że ostatnio strasznie zaniedbuje bloga a prowadzę jedynie instagrama i fejsbuka... no cóż mieszkanie na ogrodzie sprawia, że człowiek staje się leniwy i nie chce mu się nawet sięgnąć po aparat! Wygoda na nowej kanapie z palet i piękny kawowy stolik prowokują do leniuchowania i picia jednej kawy za drugą..czasami to nawet jeść się nie chce chociaż żyć powietrzem się niestety nie da. Mieszkając tutaj ogrodowo od czerwca czuję się jak na wakacjach...jadę do pracy i kiedy z niej wracam nie czuję bym wracała z pracy..mam wrażenie że wracam ze spaceru, zakupów ..broń boże z pracy chociaż pracę mam na prawdę moją jedyną, ulubioną  i kocham ją nad życie! Więc jedno z drugim totalnie się nie wyklucza stą ta pełna kompatybilność obu rzeczy! Działka tak jak i praca pochłania mnie mocno, wszystko tu jest tak jak w domu, tylko piętra brakuje które będzie dobudowywane dopiero za jakieś dwa latka, za to jest taras, jest fajna ściana którą sobie wymyśliłam i mój warzywniaczek na którym uczę się od podstaw bo jak coś nie wyjdzie to sadzę jeszcze raz :-) Z ogrodu są same dobroci..jeden sąsiad da czereśni, inny da jabłka..gdzieś tam rośnie fajny krzew z dziką różą, z której powstała konfitura i jest czarny bez którego w tym roku już mi się nie chciało rwać więc pozostawiłam go na kolejny...można tutaj wszystko, łącznie z pieczeniem szarlotek jak poniżej czy chlebów! Jest tutaj mnóstwo fajnych towarzyskich imprez i poznaje się strasznie miłych ludzi, czego chcieć więcej w klimatach lata? a Was zapraszam na dzisiejszy jabłkowy paj :-)
Ogrodowa orkiszowa szarlotka na pistacjowym spodzie
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 180g masła
  • 100g cukru
  • 330g mąki orkiszowej jasnej T 1850
  • 50g drobno posiekanych pistacji
  • 1 jajko
Wszystkie składniki zagniatamy w jednym naczyniu na gładkie ciasto, nie chłodzimy, od razu przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy ciasto na wielkość blaszki. Ja wałkuję przez folię spożywczą, następnie roluje ciasto wraz z folią na wałku i przenoszę na blaszkę. Dobrze dociskam ciasto do blaszki i wyrównuję ranty nożem, przekłuwam widelcem w kilku miejscach i mrożę. Z reszty ciasta robię kulkę, rozpłaszczam ją dłonią i wałkuję krążek, który nałożę na wierzch jabłek, można go na czas przygotowania jabłek przechowywać w lodówce, wtedy łatwiej będzie nam go przełożyć z papieru na jabłka. Ze skrawków robię dekoracje i również odkładam do lodówki. Następnie nagrzewam piec do 220' i do nagrzanego przekładam zmrożoną tartę, piekę około 17 minut do zrumienienia ( wszystko zależy od piekarnika! ) Po upieczeniu tartę należy schłodzić w tym czasie przygotowując jabłka.

Składniki: na masę jabłkową
  • 500g jabłek ( zależy też od wielkości blaszki )
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżkę likieru Baileys 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy wraz z pozostałymi składnikami do garnka (oprócz mąki )
Prażymy jabłka aż zaczną się delikatnie rozpadać i puszczą sok, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Masa lekko zgęstnieje, odstawiamy do ostygnięcia. Chłodne jabłka przekładamy na spód tarty, następnie przykrywamy przygotowanym krążkiem ciasta pistacjowego wierzch jabłek, dociskamy, układamy dekoracje, w trzech miejscach nacinamy wierzch nożem by zrobić wentylacje i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' na około 25 minut do zrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu studzimy, najlepiej pozostawić paj do następnego dnia, wówczas zdecydowanie lepiej się kroi, posypujemy wierzch cukrem pudrem i podajemy. Każdy kawałek na talerzu można udekorować klejsem jogurtu naturalnego. Smacznego!

Jaglanka a'la arrabiata z kwiatami cukinii

19.7.16

Jaglanka a'la arrabiata z kwiatami cukinii

Ostatnio gotuję dietetycznie, staram się jeść duże ilości różnego rodzaju kasz nie łącząc ich z białkami i mega dużo eksperymentuje co strasznie mi się podoba. Dieta dla osoby lubiącej pichcić, jest całkiem smaczna i całkiem przyzwoicie się prezentuje :-) ja musze powiedzieć, że zjadam swoje dania z uśmiechem na twarzy, nie marudzę i wizualnie jestem z nich bardzo zadowolona. Nie do końca jeszcze znam się na łączeniach białek z tłuszczami czy tłuszczy z węglowodanami ale małymi krokami staram się do tego dojść...jednak bardzo mnie zaskoczyło najgorsze połączenie węglowodanów czyli chleba z białkami bo przecież jemy tak od dziecka...chlebek z jajeczkiem, z szyneczką czy z rybką ...pytam się zatem czy do końca życia należy jeść chleb z warzywami? bo i z owocami to najgorsze połączenie jest.! Czuję w tej kwestii niedosyt i szukam jakiejś fajnej odpowiedzi :-) a dziś moja ulubiona jaglanka z najlepszym warzywnym sosem i kwiami cukinii.
Jaglanka a'la arrabiata z kwiatami cukinii
przepis własny

Składniki: na 4 porcje

  • 200g kaszy jaglanej suchej
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 szalotki
  • 100g czosnku włoskiego w oleju
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • słoiczek oliwek z suszonymi pomidorami
  • 1/2 pęczka świeżej greckiej bazylii
  • drobno posiekana papryczka chili 
  • 250g cukinii pokrojonej w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
Dzień wcześniej namocz kaszę i pozostaw do następnego dnia, następnie wymień wodę, wypłucz kaszę i  ugotuj ją al' dente około 7 minut.
Włoski czosnek oraz suszone pomidory zmiksuj. Czarne oliwki pokrój na plastry.
Szalotkę pokroić na drobno i podsmaż wraz z chili oraz cukinią na oleju z oliwek, dodaj posiekany czosnek i przez chwilę jeszcze  podsmażaj.  Następnie  krojone pomidory z puszki oraz zmiksowany czosnek z suszonymi pomidorami.  Gdy  pomidory nabiorą konsystencji sosu, dodaj drobno pokrojone kapary, kwiaty cukinii oraz bazylię pozostawiając odrobinę do dekoracji wierzchu i duś jeszcze dosłownie 3 minuty.   Przełóż na talerze, dodaj czarne oliwki,kwiaty cukinii i posyp całość  bazylią.
Smacznego:)
Letni szaszłyk z łososia i cukinii

29.6.16

Letni szaszłyk z łososia i cukinii

...Ogrodowy obiad...jakby nie było proste posiłki są najlepsze! dzisiaj zajadaliśmy się oczywiście w damskim gronie szaszłykiem z łososia bo męski członek rodziny tradycyjnie grillował dla siebie mięsiwo :-) Delikatny łosoś rozpływał się w ustach...łososiowi wiele nie potrzeba..marynata z czosnku, oliwy i ziół to chyba najlepsze połączenie i dobrze bo jest najprościej i najsmaczniej!


Letni szaszłyk z łososia i cukinii
przepis własny

Składniki:
  • 500g świeżego łososia
  • 1 średnia cukinia
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży tymianek
  • świeży koperek
  • skórka z cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Filety łososia opłucz i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami, oczyść ze skóry, pokrój w 3 centymetrową kostkę. Posiekaj drobno czosnek oraz zioła, dodaj oliwę, skórkę z cytryny  i wymieszaj. Łososia natrzyj przyprawami, zawiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia  cukinię obierz obieraczką do warzyw. Przygotuj szaszłyki  nadziewając na patyczki mięso łososia przeplatając paskami cukinii i grilluj.

Owsiana letnia tarta z kremem jaglanym pod kokosową pierzynką

22.6.16

Owsiana letnia tarta z kremem jaglanym pod kokosową pierzynką

Dzisiaj do kawy upiekłam tartę o chrupiącym spodzie, nawet bardzo chrupiącym..do tego jaglany krem i dużo śmietany kokosowej..owoce zwyczajnie wprosiły się na wierzch bo jak o tej porze roku ich nie dodać :-) Jaglany krem zawiera w składnikach olej kokosowy, który po ostudzeniu "cementuje" masę jaglaną. Krem jaglany dzięki kokosowej pierzynce nie wysycha, dzięki temu możemy taką tartę przechować nawet kolejne 2 dni w lodówce. Spróbujcie, jest bardzo dobra.
Owsiana letnia tarta z kremem jaglanym pod kokosową pierzynką
przepis własny

Składniki: na spód
  • 200g mąki pszennej
  • 150g otrębów owsianych
  • 100g ksylitolu
  • 180g margaryny roślinnej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka śmietany kokosowej
Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu, wyrobić ręcznie na gładką masę, rozwałkować na stolnicy i przenieść do blaszki. Wygładzić wierzch dłońmi, nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.

Składniki: na masę jaglaną
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 400g śmietany kokosowej
  • 50g mąki kokosowej
  • 100g ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • sok z jednej cytryny
  • otarta skórka z cytryny
Nagrzej piekarnik do 170'
Jajka ubij na parze razem z ksylitolem, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i dobrze wymieszaj, następnie dodaj sok oraz skórkę z cytryny, olej kokosowy i mąkę kokosową. Wszystko ponownie zamieszaj i przełóż na spód schłodzonej tarty. Wsuń tartę do nagrzanego pieca i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu tartę ostudź. Ubij śmietankę kokosową, wyłóż na wierzch tarty. dodaj  świeżą truskawkę, malinę oraz czereśnie. Udekoruj świeżym tymiankiem.

 
Zdrowe śniadanie mistrzów czyli zdrowa miska!

20.6.16

Zdrowe śniadanie mistrzów czyli zdrowa miska!

Kocham mieć wolne i jeść takie dokładnie śniadania..zdrowe, lekkie ale zarazem syte, dodające energii na przynajmniej połowę dnia i ekstra pachnące świeżymi owocami! Czego więcej chcieć latem?! Dzisiaj przedstawiam mistrzowską miskę pełną dobroci..płatki orkiszowe, quinoa, miód nawłociowy i macerowane truskawki w japońskim winie. Jest pysznie - kocham lato!


Miska zdrowia czyli płatki orkiszowe z quinoa na mleku z macerowanymi truskawkami w japońskim winie
przepis własny

Składniki: na 3 porcje
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej (quinowa )
  • 1 łyżka miodu nawłociowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki japońskiego wina Mirin
  • szklanka małych truskawek z ogrodu
  • duża garść poziomek z ogrodu
  • kilka gałązek świeżej, młodej mięty
Wykonanie:
Szklankę mleka przelej do garnka, wsyp quinoe oraz płatki orkiszowe,  pozostaw do napęcznienie około pół godziny, płatki powinny wchłonąć nieco płynu. Postaw garnek na mały ogień i gotuj aż zawartość będzie dość gęsta podlewając oczywiście pozostałą szklanką mleka. W międzyczasie na patelnie wlej wino Mirin, poczekaj aż się lekko ulotni alkohol i dodaj pokrojone na połówki truskawki. Gotuj je na wolnym ogniu aż puszczą sok i lekko zwiotczeją, dodaj odrobinę brązowego cukru dla smaku i odstaw by przeszły. Do płatków  dodaj miód nawłociowy, poczekaj aż się rozpuści i wtedy przemieszaj całą zawartość garnka,
przełóż do miseczek, na wierzch wyłóż winne truskawki, posyp dodatkowo świeżymi poziomkami i rzuć listki mięty. Polej na koniec syropem z truskawek i podawaj - jest pysznie! Smacznego.






Naturalne, zdrowe  produkty możecie zakupić w sklepie internetowym  www.naturalniezdrowe.com.pl

Grillujemy :-)

13.6.16

Grillujemy :-)

Grillowanie zawsze rozpoczynamy podczas pierwszych spędzanych dni na naszym przecudownym ogródku. Muszę Wam powiedzieć, że czuję się tam co najmniej jak na wakacjach..nie czuję zmęczenia, jestem odprężona i idąc z pracy na ogród mam wrażenie, że w ogóle nie byłam w pracy! czuję się jakbym wracała po prostu ze spaceru :-) jest rewelacyjnie, cieplutko, pięknie i klimatycznie i uwielbiam siedzieć wieczorem na naszym cudownym tarasie przy blasku świec i lampionów! Jest mnóstwo rzeczy jeszcze do zrobienia a mimo to łapię każdą chwilę by móc cieszyć się tym co mam! Dzisiaj przedstawiam grill według Rafała :-)
Grillowany szaszłyk
według Rafała

Składniki: na 4/5 porcji
  • 500g wieprzowiny
  • 300g wędzonego boczku
  • 5 dużych cebul
  • 3 czerwone papryki
  • 2 średnie cukinie
  • 200g świeżych pieczarek
  • 6 młodych marchewek
Składniki: marynaty
  •  łyżka musztardy
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 posiekana chili
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła
Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy.

Wszystkie składniki kroimy na większe kawałki, marynujemy mięso w marynacie przynajmniej dzień wcześniej, następnie  nabijamy na drewniany patyczek do szaszłyków i grillujemy :-)
Marchewki szorujemy i przekrawamy na połówki, grillujemy oddzielnie wraz z pozostałą częścią pieczarek.
Podajemy z ulubionymi sosami, u nas barbecue :-)
Smacznego!
Sezamowa tarta z łososiem i zielonymi szparagami

3.6.16

Sezamowa tarta z łososiem i zielonymi szparagami

Kolejna zachcianka szparagowa tym razem w połączeniu z łososiem i sezamem...oczywiście użyłam tahini z najlepszych rąk bo z lokalnej Poznańskiej firmy Primavika :-), którą uwielbiam!

Sezamowa tarta z łososiem i zielonymi szparagami
przepis własny

Składniki: na spód
  • 180g masła
  • 340g mąki pszennej
  • 20g białego sezamu
  • 1 łyżka tahini (użyłam Primavika )
  • jajko
  • odrobina soli
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, wyrobić ciasto dłońmi na gładko i rozwałkować na wielkość blaszki. Wypiec w temperaturze 180' około 20 minut, ostudzić.

Składniki: na farsz
  • 250g ricotty
  • łyżeczka tahini (użyłam Primavika )
  • 90ml śmietanki 30%
  • łyżka oliwy sezamowej
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • 2 jajka
  • 200g pieczonego łososia
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • świeże listki kolendry
  • sól, pieprz do smaku 
Ricottę łączymy z tahini, śmietanką, jajami, sosem sojowym, olejem sezamowym i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczonego łososia rozdrabniamy widelcem i przekładamy na spód upieczonej tarty, ze szparagów przygotowujemy wstążki obieraczką do warzyw, rzucamy na wyłożonego łososia i zalewamy masą jajeczno śmietanową. Wsuwamy do piekarnika na 170' i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i rzucamy na wierzch wstążki szparagów oraz świeże listki  kolendry.
Smacznego :-)
Młoda botwina na bulionie warzywnym

31.5.16

Młoda botwina na bulionie warzywnym

Idealna letnia zupa, nawet gdy jest gorąco! Uwielbiam chłodniki ale tą zupę mogę jeść trzy razy dziennie :-)
Uroki wiosny powalają mnie na kolana..od jakiegoś czasu pomieszkuję sobie na ukochanej działce, wstaje o świcie i już mam plan...ostatnio nagminnie zrywam płatki dzikiej róży, przebieram te najlepsze i ucieram w makutrze na konfiturę..wypatrzyłam już czarny bez i zamierzam niebawem przygotowywać syrop. Tej wiosny i tego lata wykorzystam jak najlepiej potrafię uroki tych pięknych miesięcy i strasznie mnie to cieszy!






Zupa z młodej botwiny
przepis własny

Składniki:
  • 2 pęczki młodej botwinki
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 5 młodych ziemniaczków
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 300ml śmietanki
  • 50g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże gałązki koperku
  • sól, pieprz
 Botwinę oraz młode ziemniaki oczyścić i pokroić. Bulion zagotować, dodać pokrojoną botwinę, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,  gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną ale się nie rozpadną. Doprawić do smaku octem winnym, solą oraz pieprzem, dodać masło, zabielić śmietanką i na koniec oprószyć pokrojony świeży koperek.
Podawać gorącą! Smacznego :-)

Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem

24.5.16

Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem

Cały czas te szparagi w mojej głowie ale co zrobić kiedy ciężkie dania totalnie mi się znudziły! Odkrywam nowy świat w nowalijkach, eksperymentuje i się zachwycam! Śniadanie zaczynam od zieleniny, oczywiście w dni wolne od pracy, od rana myślę co upichcić i jaram się na tę myśl i tak mija mi cały dzionek kiedy odpoczywam od mojej pracy :-) Zachciało mi się dzisiaj odrobiny luksusu...wieprzowina, suszone pomidory, rozpływająca się mozzarella i szparagi..czego więcej chcieć, kocham takie połączenia! Dziękuję Marce OLE za nadesłane ulubione produkty, z których można sporo wyczarować :-)


Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem
przepis własny


Składniki: na 4 porcje

  • 4 plastry schabu
  • 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 12 szt zielonych szparagów
  • 1 kulka mozzarelli
  • 8 dużych suszonych pomidorów (Marki OLE )
  • Sól, pieprz, tymianek

Dodatki:
  • Młode ziemniaki pocięte na plastry
  • Odrobina świeżego rozmarynu
Sałatka:
  • Kilka białych szparagów
  • Kilka zielonych szparagów
  • pomidorki koktajlowe
  • Świeża rzodkiewka
  • Duża garść Rukli
  • Łyżka oliwy cytrynowej
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka miodu do polania wierzchu
Schab rozbijamy tak jak na kotlety, układamy po 2 plasterki cienko krojonej mozzarelli, kroimy ukośnie szparagi i po 3 sztuki nakładamy na ser, dodajemy pomidory, oprószamy solą i pieprzem i zwijamy całość w rulon. Szynkę długo dojrzewającą układamy po dwa plastry tak by nachodziły na siebie, kładziemy na jej środku zrolowany schab i zwijamy jeszcze raz tak by szynka pokryła wierzch schabu. Przygotowujemy blaszkę wykładając ją papierem do wypieków, układamy roladki wieprzowe, pokrojone ziemniaki w plastry i posypujemy rozmarynem. Zapiekamy w nagrzanym do 180’ piekarniku około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę.
Szparagi tniemy na wstążki obieraczką do warzyw, blanszujemy jeokoło 3 minut w gotującej się wodzie, przelewamy zimną wodą i przecedzamy. Rukolę z pomidorami i rzodkiewkami łączymy w naczyniu, dodajemy przyprawy, oliwę oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy, na końcu dokładamy odsączone szparagi i ponownie mieszamy. Skrapiamy wierzch odrobiną miodu i odstawiamy.
Upieczone roladki podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz sałatą z kolorowych szparagów.
Smacznego!


Placuszki jogurtowe z truskawkami

23.5.16

Placuszki jogurtowe z truskawkami

W ten Weekend smażyłyśmy w Wypiekanie na śniadanie oto takie placuszki...mi z ciastem pracowało się całkiem spoko, na pewno są smaczne, to bez wątpienia..fajne, puchate :-) Polecam truskawkowo placuszkowym łasuchom :-)
Placuszki jogurtowe z truskawkami
przepis z Kwestia Smaku 


Składniki:
  • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • kilka truskawek
Przygotowanie

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.


Udział w wypiekaniu wzięły następujące osoby :-)

Pierwszy działkowy chleb na zakwasie żytnim z suszonymi pomidorami

17.5.16

Pierwszy działkowy chleb na zakwasie żytnim z suszonymi pomidorami

Postanowiłam upiec pierwszy chleb na działce..mam tam wyposażoną kuchnię w piekarnik elektryczny, kamień, kosze rozrostowe i łopatę do chleba..czego zatem więcej chcieć jak nie tylko dobrego śniadania. Nie przyzwyczajona do wyrabiania ciasta rękoma, nie szło mi idealnie...pominęłam proces 2 godzinnego garowania i składania stąd też miękisz nie taki jak bym oczekiwała ale chleb pyszny, idealny na poranne śniadanie działkowe na nowym narożniku tarasowym :-)
Chleb na zakwasie żytnim z suszonymi pomidorami


Zaczyn:
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 45 g letniej wody
  • 75 g białej pszennej maki chlebowej
Wymieszać składniki zaczynu dokładnie, zakryć folia i zostawić na 12 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 600g mąki chlebowej T 750
  • 100g mąki żytniej chlebowej T 720
  • 500g letniej wody
  • 20g soli
  • posiekane suszone pomidory (Marki OLE )

 Do dużej miski wsypać mąki , dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać pomidory  i znów zagniatać tak by ciasto było gładkie i elastyczne. Podzielić na dwa bochenki, złożyć i włożyć do kosza oprószonego mąką. Zapakować każdy kosz oddzielnie w worek i pozostawić w chłodnym miejscu na 10-12 godzin.  Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.
Kurczak z zielonymi szparagami w sosie kokosowo limonkowym

16.5.16

Kurczak z zielonymi szparagami w sosie kokosowo limonkowym

Powiedzmy, że jest to potrawka tylko nieco skomponowana na smak orientalny. Wyszło bardzo pysznie,lekko i delikatnie...zero soli, zero pieprzu za to na biało z mlekiem kokosowym. Kto lubi orientalne smaki to zdecydowanie polecam a Kuchniom Świata dziękuję za pyszne produkty :-)

Kurczak z zielonymi szparagami w sosie kokosowow limonkowym
przepis własny

Składniki: na 4 porcje
  • 2 spore filety z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 1 łyżka pasty Tom Ka ( klik )
  • 1 łyżka oleju kokosowego ekstra virgin ( klik )
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 
  • ząbek czosnku
  • 1 źdzbło trawy cytrynowej
  • 3 liście kafiru
  • puszka mleka kokosowego 
  • 1 łyżka oliwy cytrynowej
  • świeże listki kolendry
Przygotowanie:
W woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cienko pokrojone filety z kurczaka i podsmażamy aż się zetnie i przybierze kolor biały. Następnie dodajemy pastę tamaryndową oraz tom ka i mieszamy do rozpuszczenia się obu past. Dodajemy mleko kokosowe i posiekane na ukośne kawałki zielone szparagi. Gotujemy dosłownie chwilę, ok 5 minut by szparagi nie straciły koloru i nadal były chrupiące. Na sam koniec dodajemy oliwę cytrynową i  dorzucamy listki świeżej kolendry.  Podajemy z jaśminowym ryżem.
Smacznego :-)

Pizza z szynką włoską, cukinią i szparagami

15.5.16

Pizza z szynką włoską, cukinią i szparagami

Dzisiaj kiepska pogoda, leniwy dzień..nic się nie chce i chętnie spędziłoby się godziny w ciepłym łóżku ale coś trzeba jeść więc powstał bardzo szybki pomysł na pizzę..składniki były to dlaczego nie, tym bardziej że koniecznie chciałam wypróbować mąkę "00" tym razem do pizzy w połączeniu z lekko gazowaną wodą, wyszło bardzo chrupiąco, smacznie i ...sezonowo nawet!
Pizza z szynką włoską, cukinią i szparagami
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 450g mąki pszennej Typ "00" Barilla
  • 10g świeżych drożdży  1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml wody Acqua Panna
  • 50g oliwy extra vergin
Drożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.

 Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść świeżej bazylii
  • łyżeczka kaparów
  • sol do smaku ( opcjonalnie )
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki cukru
 Wszystkie składniki sosu zmiksować na pulpę i odstawić do lodówki.

Dodatki:
  • Szynka Fresca Fetta  
  • ser gorgonzola
  • ser mozzarella 
  • tarty parmezan
  • mała młoda cukinia
  • zielone szparagi
  • rukola

Końcowe przygotowanie:
Ciasto wyłożyć na stół oprószony mąką, rękoma uformować  na odpowiednią wielkość, wyłożyć kilka łyżeczek sosu pomidorowego, oprószyć mozzarellą, pokruszyć gorgonzole, ułożyć szynkę włoską, cukinie cienko pokrojoną, szparagi i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 250' na 7 minut
Po wypieczeniu zetrzeć na świeżo parmezan, rzucić rukolę i podawać. Niebo w gębie :-)
Smacznego!

Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie

12.5.16

Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie

Kiedy byłam dzieckiem wcinałam rabarbar maczając go w kryształkach cukru, wtedy byłam przekonana, że to najlepszy sposób na jego spożycie. Nigdy nie pomyślałabym że rabarbar jest warzywem..przecież jadałam go z cukrem! Dziś znam kilka fajnych sposobów na jego wykorzystanie..nie wszystkie jeszcze zamieściłam na blogu, postaram się to zrobić choć nie obiecuje, że nastąpi to szybko :-) ciągły brak czasu nadal mi doskwiera, chociaż wykorzystuje go jak najlepiej potrafię, szczególnie teraz w okresie letnim! Dziś zapraszam Was na bardzo smaczną konfiturę do której dodałam odrobinę rodzynek macerowanych w rumie, wyszło na prawdę super!
Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie
przepis własny

Składniki: na 2 słoiki
  • 1kg rabarbaru
  • 400g cukru +200g wody
  • 150g rodzynek
  • 200ml białego rumu
Dzień wcześniej zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić na 15 minut by zmiękły, następnie odlać wodę i odcisnąć rodzynki. Odciśnięte rodzynki zalać rumem,  przykryć folią i odstawić na całą noc.
Kolejnego dnia macerowane rodzynki przełożyć razem z rumem do miksera i zmiksować na pulpę. Odstawić.
Rabarbar pokroić w większą kostkę, przełożyć do garnka o szerokim dnie, szybciej zrobimy konfiturę. Wodę +cukier zagotować na gęsty syrop, przelać do garnka z rabarbarem, przemieszać i gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar będzie miękki i się rozpadnie. Na końcu wmieszać pulpę rodzynkowo rumową, przemieszać i jeszcze chwilę gotować. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 minut od czasu zagotowania się wody w garnku.
Smacznego :-)
Czerwone curry z krewetkami, boczniakiem i plastrami cukinii

11.5.16

Czerwone curry z krewetkami, boczniakiem i plastrami cukinii

Tym razem apetyt mnie przerósł ...musiałam zrobić i koniecznie zjeść!

Czerwone curry z krewetkami, boczniakiem i plastrami cukinii

 Składniki:

  • 300g krewetek tygrysich
  • 600g bulionu warzywnego
  • 400g mleka kokosowego
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 chili
  • 1 łyżeczka marynowanej kolendry 
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  •  spory kawałek imbiru
  • sok z jednej limonki
  • świeża kolendra do dekoracji
  • 250g poszarpanych boczniaków
  • 1 mała, wąska cukinia pokrojona na cienkie plastry
Ugotuj na sypko ryż i odstaw pod przykryciem.
Do dużego garnka wrzuć pastę curry, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, posiekana szalotkę oraz czosnek, starty na drobnej tarce imbir i  marynowaną kolendrę. Podsmażaj kilka minut mieszając aż z garnka zaczną wydobywać się aromaty, podlej bulionem. Następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz krewetek  i soku z limonki) i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, dodaj mleczko kokosowe oraz krewetki i gotuj dalej przez 5 minut aż krewetki zrobią się różowe. Dolej delikatnie sok z limonki najlepiej zahartowany czyli do naczynia z limonką dodaj odrobinę gorącego curry, wymieszaj i przelej do garnka, wtedy wywar nie powinien się zważyć.
Do miseczek nałóż ugotowany  ryż, zalej zupą i udekoruj świeżą kolendrą oraz chili. Smacznego!


Syrop (miód) z mniszka lekarskiego

5.5.16

Syrop (miód) z mniszka lekarskiego

Zaczęło się od zwykłego zapatrzenia...zrobienia fotki telefonem i wstawienia na fejsbuka pięknej zielonej polanki z żółtymi mleczami :-) ...i się załatwiłam bo namówić mnie nie trudno do eksperymentów a koleżanki blogerki bardzo szybko zareagowały na moje zdjęcie...no i takim sposobem pobiegłam zbierać na działkę mlecz! Trochę obawiałam się robaków, nie znoszę ich w jedzeniu ale na szczęście podczas oczyszczania znalazłam zaledwie dwie mrówki i jednego pajączka. Czas w którym zbierałam mlecz, nie należał do super słonecznych..trochę słońca, trochę deszczu i chmur..więc pewnie robale się pochowały. W każdym razie muszę przyznać, że jestem zaskoczona smakiem tego syropu czy miodku...jak zwał tak zwał..smak ciekawy, lekko karmelizowany i nawet delikatnie pachnący kwiatami. Skoro moja młodsza córka uznała, że jest pyszny to znaczy że tak jest bo ona strasznie wybredna jest! Niestety nie udało mi się donieść mniszka w przyzwoitym wyglądzie z działki do domu by zrobić z nim zdjęcia, strasznie szybko więdnie więc zrobiłam dla koloru z innymi żółtymi kwiatuszkami :-) Mam nadzieje, że nie macie mi za złe :-) Pozdrawiam i dzięki, że mnie namówiłyście!
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego

Składniki:
  • 400g płatków mniszka lekarskiego
  • 700g wody
  • 400g cukru
  • sok z dwóch limonek
  • jedno źdźbło trawy cytrynowej
  • kilka liści kaffiru
 Wodę przelałam do garnuszka, zagotowałam i dodałam płatki mniszka. Gotowałam około 30 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłączyłam płomień i pozostawiłam na 24h w chłodnym miejscu.
Przecedziłam i odcisnęłam płatki, do wywaru dodałam cukier oraz posiekaną trawę cytrynową oraz kaffir, gotowałam 30 minut do uzyskania fajnego aromatu limonkowego, przecedziłam ponownie i dopiero dodałam sok z limonki. Na wolnym ogniu gotowałam jeszcze z 30 minut do zredukowania się płynu. Podczas gotowania wytwarza się dużo piany więc po zakończeniu procesu redukowania, trzeba poczekać aż piana zniknie, ewentualnie zebrać ją z wierzchu i dopiero przelać do słoika. By zachować na dłużej, należy pasteryzować!



Makaron arrabbiata z pieczonymi pomidorkami

4.5.16

Makaron arrabbiata z pieczonymi pomidorkami

Ten makaron mogłabym zjadać co drugi dzień! W ogóle bardzo lubię proste dania z makaronem, szczególnie z aromatycznymi pomidorami, dużą dawką ziół..najlepiej świeżych i zestawem przepysznych oliwek, suszonych pomidorów oraz kapar! To wszystko w jednym daniu, na jednym talerzu. Trzeba głośno dodać, że jestem miłośniczką włoskich dodatków...często używam oliwek, kapar i suszonych pomidorów.. dodaję je do past np takiej klik albo do pieczonych bakłażanów klik albo...do pysznej śródziemnomorskiej focacci klik
Sos arrabbiata to mój faworyt ze względu na jego intensywność smakową i lekkość zarazem, idealnie komponuje się z domowym, home made makaronem klik :-)
Makaron arrabbiata z pieczonymi pomidorkami
przepis własny

Składniki:
  • 200g domowego makaronu - przepis znajdziecie tutaj 
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 szalotki
  • 100g czosnku włoskiego w oleju ( marki OLE )
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka kaparów (marki OLE )
  • słoiczek oliwek z suszonymi pomidorami ( marki OLE )
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • drobno posiekana papryczka chili 
  • 250g kolorowych koktajlowych pomidorków
  • świeżo starty parmezan

Makaron ugotuj al' dente.
Włoski czosnek oraz suszone pomidory zmiksuj. Czarne oliwki pozostaw w całości.
Kolorowe pomidorki koktajlowe przekrój na pół i przełóż na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskaj odrobiną oleju i piecz do czasu aż lekko się pomarszczą.
Szalotkę pokroić na drobno i podsmaż wraz z chili na oleju z oliwek, dodaj posiekany czosnek i przez chwilę jeszcze  podsmażaj.  Następnie  krojone pomidory z puszki oraz zmiksowany czosnek z suszonymi pomidorami.  Gdy  pomidory nabiorą konsystencji sosu, dodaj drobno pokrojone kapary, oraz bazylię pozostawiając odrobinę do dekoracji wierzchu. zetrzyj na tarce parmezan, ugotowany makaron dodaj do sosu i mieszając podgrzej. Przełóż na talerze, dodaj czarne oliwki, pieczone pomidorki koktajlowe, posyp parmezanem oraz bazylią.
Smacznego:)

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji