3.6.16

Sezamowa tarta z łososiem i zielonymi szparagami

Kolejna zachcianka szparagowa tym razem w połączeniu z łososiem i sezamem...oczywiście użyłam tahini z najlepszych rąk bo z lokalnej Poznańskiej firmy Primavika :-), którą uwielbiam!

Sezamowa tarta z łososiem i zielonymi szparagami
przepis własny

Składniki: na spód
  • 180g masła
  • 340g mąki pszennej
  • 20g białego sezamu
  • 1 łyżka tahini (użyłam Primavika )
  • jajko
  • odrobina soli
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, wyrobić ciasto dłońmi na gładko i rozwałkować na wielkość blaszki. Wypiec w temperaturze 180' około 20 minut, ostudzić.

Składniki: na farsz
  • 250g ricotty
  • łyżeczka tahini (użyłam Primavika )
  • 90ml śmietanki 30%
  • łyżka oliwy sezamowej
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • 2 jajka
  • 200g pieczonego łososia
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • świeże listki kolendry
  • sól, pieprz do smaku 
Ricottę łączymy z tahini, śmietanką, jajami, sosem sojowym, olejem sezamowym i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczonego łososia rozdrabniamy widelcem i przekładamy na spód upieczonej tarty, ze szparagów przygotowujemy wstążki obieraczką do warzyw, rzucamy na wyłożonego łososia i zalewamy masą jajeczno śmietanową. Wsuwamy do piekarnika na 170' i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i rzucamy na wierzch wstążki szparagów oraz świeże listki  kolendry.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu mam bzika na punkcie szparagów, Twoja tarta wygląda obłędnie i narobiła mi niezłego smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wszystkie rodzaje tart. Muszę ją wypróbować!
    Zapraszam na swojego bloga https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji