4.5.16

Makaron arrabbiata z pieczonymi pomidorkami

Ten makaron mogłabym zjadać co drugi dzień! W ogóle bardzo lubię proste dania z makaronem, szczególnie z aromatycznymi pomidorami, dużą dawką ziół..najlepiej świeżych i zestawem przepysznych oliwek, suszonych pomidorów oraz kapar! To wszystko w jednym daniu, na jednym talerzu. Trzeba głośno dodać, że jestem miłośniczką włoskich dodatków...często używam oliwek, kapar i suszonych pomidorów.. dodaję je do past np takiej klik albo do pieczonych bakłażanów klik albo...do pysznej śródziemnomorskiej focacci klik
Sos arrabbiata to mój faworyt ze względu na jego intensywność smakową i lekkość zarazem, idealnie komponuje się z domowym, home made makaronem klik :-)
Makaron arrabbiata z pieczonymi pomidorkami
przepis własny

Składniki:
  • 200g domowego makaronu - przepis znajdziecie tutaj 
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 szalotki
  • 100g czosnku włoskiego w oleju ( marki OLE )
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka kaparów (marki OLE )
  • słoiczek oliwek z suszonymi pomidorami ( marki OLE )
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • drobno posiekana papryczka chili 
  • 250g kolorowych koktajlowych pomidorków
  • świeżo starty parmezan

Makaron ugotuj al' dente.
Włoski czosnek oraz suszone pomidory zmiksuj. Czarne oliwki pozostaw w całości.
Kolorowe pomidorki koktajlowe przekrój na pół i przełóż na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskaj odrobiną oleju i piecz do czasu aż lekko się pomarszczą.
Szalotkę pokroić na drobno i podsmaż wraz z chili na oleju z oliwek, dodaj posiekany czosnek i przez chwilę jeszcze  podsmażaj.  Następnie  krojone pomidory z puszki oraz zmiksowany czosnek z suszonymi pomidorami.  Gdy  pomidory nabiorą konsystencji sosu, dodaj drobno pokrojone kapary, oraz bazylię pozostawiając odrobinę do dekoracji wierzchu. zetrzyj na tarce parmezan, ugotowany makaron dodaj do sosu i mieszając podgrzej. Przełóż na talerze, dodaj czarne oliwki, pieczone pomidorki koktajlowe, posyp parmezanem oraz bazylią.
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. danie prezentuje się wspaniale! :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Ja moglabym jesc makaron codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji