Sos arrabbiata to mój faworyt ze względu na jego intensywność smakową i lekkość zarazem, idealnie komponuje się z domowym, home made makaronem klik :-)
Makaron arrabbiata z pieczonymi pomidorkami
przepis własny
Składniki:
- 200g domowego makaronu - przepis znajdziecie tutaj
- 400g pomidorów krojonych z puszki
- 2 szalotki
- 100g czosnku włoskiego w oleju ( marki OLE )
- 2 ząbki świeżego czosnku
- 1 łyżka kaparów (marki OLE )
- słoiczek oliwek z suszonymi pomidorami ( marki OLE )
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- drobno posiekana papryczka chili
- 250g kolorowych koktajlowych pomidorków
- świeżo starty parmezan
Makaron ugotuj al' dente.
Włoski czosnek oraz suszone pomidory zmiksuj. Czarne oliwki pozostaw w całości.
Kolorowe pomidorki koktajlowe przekrój na pół i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskaj odrobiną oleju i piecz do czasu aż lekko się pomarszczą.
Szalotkę pokroić na drobno i podsmaż wraz z chili na oleju z oliwek, dodaj posiekany czosnek i przez chwilę jeszcze podsmażaj. Następnie krojone pomidory z puszki oraz zmiksowany czosnek z suszonymi pomidorami. Gdy pomidory nabiorą konsystencji sosu, dodaj drobno pokrojone kapary, oraz bazylię pozostawiając odrobinę do dekoracji wierzchu. zetrzyj na tarce parmezan, ugotowany makaron dodaj do sosu i mieszając podgrzej. Przełóż na talerze, dodaj czarne oliwki, pieczone pomidorki koktajlowe, posyp parmezanem oraz bazylią.
Smacznego:)
danie prezentuje się wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Pysznie! Ja moglabym jesc makaron codziennie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuń