Kiedy byłam dzieckiem wcinałam rabarbar maczając go w kryształkach cukru, wtedy byłam przekonana, że to najlepszy sposób na jego spożycie. Nigdy nie pomyślałabym że rabarbar jest warzywem..przecież jadałam go z cukrem! Dziś znam kilka fajnych sposobów na jego wykorzystanie..nie wszystkie jeszcze zamieściłam na blogu, postaram się to zrobić choć nie obiecuje, że nastąpi to szybko :-) ciągły brak czasu nadal mi doskwiera, chociaż wykorzystuje go jak najlepiej potrafię, szczególnie teraz w okresie letnim! Dziś zapraszam Was na bardzo smaczną konfiturę do której dodałam odrobinę rodzynek macerowanych w rumie, wyszło na prawdę super!
Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie
przepis własny
Składniki: na 2 słoiki
- 1kg rabarbaru
- 400g cukru +200g wody
- 150g rodzynek
- 200ml białego rumu
Dzień wcześniej zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić na 15 minut by zmiękły, następnie odlać wodę i odcisnąć rodzynki. Odciśnięte rodzynki zalać rumem, przykryć folią i odstawić na całą noc.
Kolejnego dnia macerowane rodzynki przełożyć razem z rumem do miksera i zmiksować na pulpę. Odstawić.
Rabarbar pokroić w większą kostkę, przełożyć do garnka o szerokim dnie, szybciej zrobimy konfiturę. Wodę +cukier zagotować na gęsty syrop, przelać do garnka z rabarbarem, przemieszać i gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar będzie miękki i się rozpadnie. Na końcu wmieszać pulpę rodzynkowo rumową, przemieszać i jeszcze chwilę gotować. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 minut od czasu zagotowania się wody w garnku.
Smacznego :-)
Muszę to mieć! Aż mi ślinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuńJa tez zajadalam sie kiedys rabarbarem maczanym w cukrze...to byly czasy :) A konfitura brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńRabarbar z cukrem - cudowne wspomnienie dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńPamiętam rabarbar jeszcze z dzieciństwa, gdy zrywałem u dziadka na działce. Dzisiaj okazuje się, że to bardzo "trendy" składnik różnego rodzaju potraw ;)
OdpowiedzUsuńwspanialy kompot
OdpowiedzUsuń