11.4.16

Focaccia śródziemnomorska

Skoro często ostatnio u mnie pieczywo to podam jeszcze przepis na focaccie, pachnącą i pyszną!

Focaccia śródziemnomorska 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 25g cukru
  • 25g soli
  • 100g oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem
  • 250ml wody ( ciepłej )

* Dodatkowo: oliwa rozmarynowa, sól gruboziarnista do posypania przed pieczeniem, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, bazylia

Przygotowanie:
Rozrobić drożdże z wodą, mąkę, cukier, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione drożdże z wodą i wymieszać. Następnie dodać sól i dalej mieszać aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć  ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury i polać resztą oliwy tak by każda dziurka była nią zalana i całe ciasto rękoma wysmarować by je dobrze naoliwić. Posypać solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut. Uważajcie na to by jej zbytnio nie spiec, powinna być lekko zrumieniona, dosłownie mini mini :)
Po wyciągnięciu należy posmarować pędzelkiem ciepłe ciasto oliwą rozmarynową lub taką jaką macie w domu, ważne by była smakowa!
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda, sama nie robiłam a chętnie bym taką skosztowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, zwłaszcza taką maczaną w pysznej oliwie, a jeszcze lepiej z pięknym widokiem na jakiś włoski krajobraz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej! Polecam moje ostatnie odkrycie http://kcalmar.com, świetna strona poświęcona zdrowemu stylowi życia. Od kilku tygodni gotuję z http://kcalmar.com/blog/, przepisy są rewelacyjne, wszystko świeże i lekkie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo - bardzo lubię takie chlebki, zioła oliwa, do tego wino, albo dobre piwo i czegóż do szczęścia więcej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawde przepysznie! Tradycyjne potrawy kuchni śródziemnomorskiej to zdecydowany strzał w 10 na wizyte gości lub spokojny posiłek w zaciszu domowym,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji