Focaccia śródziemnomorska
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 25g cukru
- 25g soli
- 100g oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem
- 250ml wody ( ciepłej )
* Dodatkowo: oliwa rozmarynowa, sól gruboziarnista do posypania przed pieczeniem, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, bazylia
Przygotowanie:
Rozrobić drożdże z wodą, mąkę, cukier, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione drożdże z wodą i wymieszać. Następnie dodać sól i dalej mieszać aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury i polać resztą oliwy tak by każda dziurka była nią zalana i całe ciasto rękoma wysmarować by je dobrze naoliwić. Posypać solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut. Uważajcie na to by jej zbytnio nie spiec, powinna być lekko zrumieniona, dosłownie mini mini :)
Po wyciągnięciu należy posmarować pędzelkiem ciepłe ciasto oliwą rozmarynową lub taką jaką macie w domu, ważne by była smakowa!
Smacznego :)
Bardzo smakowicie wygląda, sama nie robiłam a chętnie bym taką skosztowała :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, zwłaszcza taką maczaną w pysznej oliwie, a jeszcze lepiej z pięknym widokiem na jakiś włoski krajobraz :)
OdpowiedzUsuńHej! Polecam moje ostatnie odkrycie http://kcalmar.com, świetna strona poświęcona zdrowemu stylowi życia. Od kilku tygodni gotuję z http://kcalmar.com/blog/, przepisy są rewelacyjne, wszystko świeże i lekkie.
OdpowiedzUsuńCudo - bardzo lubię takie chlebki, zioła oliwa, do tego wino, albo dobre piwo i czegóż do szczęścia więcej?
OdpowiedzUsuńdobry blog
OdpowiedzUsuńok
OdpowiedzUsuńWygląda naprawde przepysznie! Tradycyjne potrawy kuchni śródziemnomorskiej to zdecydowany strzał w 10 na wizyte gości lub spokojny posiłek w zaciszu domowym,
OdpowiedzUsuń