3.11.12

Domowa szarlotka na kruchym spodzie

Wycwaniłam się i upiekłam najprostszą szarlotkę w świecie :) gotowe kruche ciasto, gotowy mus jabłkowy od cioci ze słoika, kompot morelowy także od cioci...juppi i jest pyszna domowa szarlotka :)  Chyba przyznacie, że prosta i szybka, w sam raz do niedzielnej kawy, na niedzielne leniuchowanie :)
Domowa szarlotka na kruchym spodzie
przepis własny

Składniki:
  • 1 schłodzone gotowe kruche ciasto
  • 400g musu jabłkowego
  • 3 łyżeczki proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • cząstki moreli z kompotu ( opcjonalnie )
  • odrobina cynamonu
  • cukier puder do posypania wierzchu
  • ubita śmietana kremówka na wierzch
Przygotowanie:
Kruchym ciastem wyłożyć dno foremki kwadratowej, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170" na 15 min. Resztę ciasta pokroić w paski i skręcić w spiralkę, włożyć do lodówki na czas pieczenia się spodu.
Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem budyniowym, wyłożyć na upieczony kruchy spód, na masę jabłkową poukładać cząstki moreli i ułożyć na krzyż paski schłodzonego ciasta skręcone w spiralki.
Ponownie włożyć do piekarnika na 20- 25 minut do czasu aż ciasto na wierzchu będzie lekko złote.
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z odrobiną cukru. Upieczone ciasto schłodzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroić na kawałki. Na każdą porcję położyć jedną łyżkę ubitej śmietany i oprószyć dodatkowo cynamonem.
Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. Taką bym teraz wsunęła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie jesień=szarlotka. Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zastanawiałam się nad tym wcześniej ale...chyba masz rację :)

      Usuń
  3. Małgosiu, pierwszy raz widzę, że można kupić gotowe kruche ciasto... A szarlotka wygląda tak, że tylko po widelczyk sięgać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda ta szarlotka, szykba i z pewnością smakowita :) Czy budyń jest wyczuwalny w masie jabłkowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest wyczuwalny ponieważ traktujesz go jako zastępstwo mąki ziemniaczanej, która również dodawana jest do jabłeczników :)

      Usuń
  5. szarlotka z bita smietana, jestem na taaak:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze, nie wiedziałam, że jest coś takiego jak gotowe kruche ciasto. Interesujace.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ocena ciasta 3=

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi narobiłaś ochoty na szarlotkę. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji