Chleb na zakwasie żytnim z suszonymi pomidorami
Zaczyn:
- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
- 45 g letniej wody
- 75 g białej pszennej maki chlebowej
Ciasto właściwe:
- 600g mąki chlebowej T 750
- 100g mąki żytniej chlebowej T 720
- 500g letniej wody
- 20g soli
- posiekane suszone pomidory (Marki OLE )
Do dużej miski wsypać mąki , dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać pomidory i znów zagniatać tak by ciasto było gładkie i elastyczne. Podzielić na dwa bochenki, złożyć i włożyć do kosza oprószonego mąką. Zapakować każdy kosz oddzielnie w worek i pozostawić w chłodnym miejscu na 10-12 godzin. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.
Pycha, uwielbiam suszone pomidory!
OdpowiedzUsuńLizałam juz na ryjbuku, ale tu tez mogę. Piękny. Dotknij palcem bożym, coby i mnie takie cuda zaczęły wychodzić.
OdpowiedzUsuń