16.5.16

Kurczak z zielonymi szparagami w sosie kokosowo limonkowym

Powiedzmy, że jest to potrawka tylko nieco skomponowana na smak orientalny. Wyszło bardzo pysznie,lekko i delikatnie...zero soli, zero pieprzu za to na biało z mlekiem kokosowym. Kto lubi orientalne smaki to zdecydowanie polecam a Kuchniom Świata dziękuję za pyszne produkty :-)

Kurczak z zielonymi szparagami w sosie kokosowow limonkowym
przepis własny

Składniki: na 4 porcje
  • 2 spore filety z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 1 łyżka pasty Tom Ka ( klik )
  • 1 łyżka oleju kokosowego ekstra virgin ( klik )
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 
  • ząbek czosnku
  • 1 źdzbło trawy cytrynowej
  • 3 liście kafiru
  • puszka mleka kokosowego 
  • 1 łyżka oliwy cytrynowej
  • świeże listki kolendry
Przygotowanie:
W woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cienko pokrojone filety z kurczaka i podsmażamy aż się zetnie i przybierze kolor biały. Następnie dodajemy pastę tamaryndową oraz tom ka i mieszamy do rozpuszczenia się obu past. Dodajemy mleko kokosowe i posiekane na ukośne kawałki zielone szparagi. Gotujemy dosłownie chwilę, ok 5 minut by szparagi nie straciły koloru i nadal były chrupiące. Na sam koniec dodajemy oliwę cytrynową i  dorzucamy listki świeżej kolendry.  Podajemy z jaśminowym ryżem.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Pychota - szparagi w takim wydaniu są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie się prezentuje! Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji