przepis własny
Składniki: na 4 porcje
- 2 spore filety z kurczaka
- pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka pasty Tom Ka ( klik )
- 1 łyżka oleju kokosowego ekstra virgin ( klik )
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- ząbek czosnku
- 1 źdzbło trawy cytrynowej
- 3 liście kafiru
- puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka oliwy cytrynowej
- świeże listki kolendry
W woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cienko pokrojone filety z kurczaka i podsmażamy aż się zetnie i przybierze kolor biały. Następnie dodajemy pastę tamaryndową oraz tom ka i mieszamy do rozpuszczenia się obu past. Dodajemy mleko kokosowe i posiekane na ukośne kawałki zielone szparagi. Gotujemy dosłownie chwilę, ok 5 minut by szparagi nie straciły koloru i nadal były chrupiące. Na sam koniec dodajemy oliwę cytrynową i dorzucamy listki świeżej kolendry. Podajemy z jaśminowym ryżem.
Smacznego :-)
Pychota - szparagi w takim wydaniu są pycha :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje! Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń