przepis własny
Składniki: na ciasto
- 450g mąki pszennej Typ "00" Barilla
- 10g świeżych drożdży 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250ml wody Acqua Panna
- 50g oliwy extra vergin
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.
Składniki na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- duża garść świeżej bazylii
- łyżeczka kaparów
- sol do smaku ( opcjonalnie )
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki cukru
Dodatki:
- Szynka Fresca Fetta
- ser gorgonzola
- ser mozzarella
- tarty parmezan
- mała młoda cukinia
- zielone szparagi
- rukola
Końcowe przygotowanie:
Ciasto wyłożyć na stół oprószony mąką, rękoma uformować na odpowiednią wielkość, wyłożyć kilka łyżeczek sosu pomidorowego, oprószyć mozzarellą, pokruszyć gorgonzole, ułożyć szynkę włoską, cukinie cienko pokrojoną, szparagi i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 250' na 7 minut
Po wypieczeniu zetrzeć na świeżo parmezan, rzucić rukolę i podawać. Niebo w gębie :-)
Smacznego!
O tak! Moje smaki - musiało być pysznie.
OdpowiedzUsuńPizza? Jadaliśmy w wielu restauracjach, ale najbardziej smakuje nam za pośrednictwem www.szybkapizza.pl!
OdpowiedzUsuń