11.5.16

Czerwone curry z krewetkami, boczniakiem i plastrami cukinii

Tym razem apetyt mnie przerósł ...musiałam zrobić i koniecznie zjeść!

Czerwone curry z krewetkami, boczniakiem i plastrami cukinii

 Składniki:

  • 300g krewetek tygrysich
  • 600g bulionu warzywnego
  • 400g mleka kokosowego
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 chili
  • 1 łyżeczka marynowanej kolendry 
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  •  spory kawałek imbiru
  • sok z jednej limonki
  • świeża kolendra do dekoracji
  • 250g poszarpanych boczniaków
  • 1 mała, wąska cukinia pokrojona na cienkie plastry
Ugotuj na sypko ryż i odstaw pod przykryciem.
Do dużego garnka wrzuć pastę curry, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, posiekana szalotkę oraz czosnek, starty na drobnej tarce imbir i  marynowaną kolendrę. Podsmażaj kilka minut mieszając aż z garnka zaczną wydobywać się aromaty, podlej bulionem. Następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz krewetek  i soku z limonki) i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, dodaj mleczko kokosowe oraz krewetki i gotuj dalej przez 5 minut aż krewetki zrobią się różowe. Dolej delikatnie sok z limonki najlepiej zahartowany czyli do naczynia z limonką dodaj odrobinę gorącego curry, wymieszaj i przelej do garnka, wtedy wywar nie powinien się zważyć.
Do miseczek nałóż ugotowany  ryż, zalej zupą i udekoruj świeżą kolendrą oraz chili. Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji