24.5.16

Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem

Cały czas te szparagi w mojej głowie ale co zrobić kiedy ciężkie dania totalnie mi się znudziły! Odkrywam nowy świat w nowalijkach, eksperymentuje i się zachwycam! Śniadanie zaczynam od zieleniny, oczywiście w dni wolne od pracy, od rana myślę co upichcić i jaram się na tę myśl i tak mija mi cały dzionek kiedy odpoczywam od mojej pracy :-) Zachciało mi się dzisiaj odrobiny luksusu...wieprzowina, suszone pomidory, rozpływająca się mozzarella i szparagi..czego więcej chcieć, kocham takie połączenia! Dziękuję Marce OLE za nadesłane ulubione produkty, z których można sporo wyczarować :-)


Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem
przepis własny


Składniki: na 4 porcje

  • 4 plastry schabu
  • 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 12 szt zielonych szparagów
  • 1 kulka mozzarelli
  • 8 dużych suszonych pomidorów (Marki OLE )
  • Sól, pieprz, tymianek

Dodatki:
  • Młode ziemniaki pocięte na plastry
  • Odrobina świeżego rozmarynu
Sałatka:
  • Kilka białych szparagów
  • Kilka zielonych szparagów
  • pomidorki koktajlowe
  • Świeża rzodkiewka
  • Duża garść Rukli
  • Łyżka oliwy cytrynowej
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka miodu do polania wierzchu
Schab rozbijamy tak jak na kotlety, układamy po 2 plasterki cienko krojonej mozzarelli, kroimy ukośnie szparagi i po 3 sztuki nakładamy na ser, dodajemy pomidory, oprószamy solą i pieprzem i zwijamy całość w rulon. Szynkę długo dojrzewającą układamy po dwa plastry tak by nachodziły na siebie, kładziemy na jej środku zrolowany schab i zwijamy jeszcze raz tak by szynka pokryła wierzch schabu. Przygotowujemy blaszkę wykładając ją papierem do wypieków, układamy roladki wieprzowe, pokrojone ziemniaki w plastry i posypujemy rozmarynem. Zapiekamy w nagrzanym do 180’ piekarniku około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę.
Szparagi tniemy na wstążki obieraczką do warzyw, blanszujemy jeokoło 3 minut w gotującej się wodzie, przelewamy zimną wodą i przecedzamy. Rukolę z pomidorami i rzodkiewkami łączymy w naczyniu, dodajemy przyprawy, oliwę oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy, na końcu dokładamy odsączone szparagi i ponownie mieszamy. Skrapiamy wierzch odrobiną miodu i odstawiamy.
Upieczone roladki podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz sałatą z kolorowych szparagów.
Smacznego!


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji