22.9.17
Carpaccio z buraków z orientalną salsą mango i grillowaną makrelą
Moje ulubione smaki...mango, pieczony słodki burak i grillowana ryba :-) Powoli widać nadchodzącą jesień ale ciągle jakoś nie dopuszczam do niej myśli więc grilluję rybę udając, że siedzę na kocu, w pełni słońca na ogrodzie i zajadam się pachnącą rybą :-) Ryba pachnie to fakt ale już nie tak jak z grilla, jednak zjadam kęs po kęsie i się delektuje. Salsa z mango idealnie pasuje do pieczonych buraków!
Carpaccio z buraków z orientalną salsą mango i grillowaną
makrelą
Składniki:
Składniki:
- 1 świeża makrela
- 2 pieczone buraki
- 1 mango
- łyżeczka startego imbiru
- pół małej chili
- sok z jednej limonki
- garść świeżych listków kolendry
- mikro listki buraka
Mango obierz, pokrój na plastry a następnie w kostkę.
Przełóż do naczynia i dodaj sok z limonki, posiekaną drobno chili, imbir oraz
kolendrę. Odstaw. Buraka pokrój na plastry, następnie ułóż na talerzu tak by
plaster nachodził na plaster. Na środek buraków wyłóż salsę mango i odstaw.
Makrele opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą, do
środka włóż kilka plastrów zimnego masła i grilluj na mocno rozgrzanej płycie
do grillowania. Grillowaną makrelę ułóż na salsie z mango, posyp plastrami
chili i udekoruj mikro listkami buraka.
Smacznego.