Lubicie figi? ja bardzo i gdy tylko pojawia się sezon kupuje ilości hurtowe. Nie muszę zastanawiać się co z nich zrobię bo lądują wszędzie gdzie się da...w sałatkach np tej, w carpaccio, w słoiku na zimę lub w deserach. Tym razem wino połączyłam z pomarańczą i smakami korzennymi, trochę brzmi świątecznie, aromaty mówią same za siebie jednak nie trzeba czekać do świąt, można wykorzystać wcześniej lub rzeczywiście oddać pod choinkę w ręce zasłużonej bliskiej osobie. Przepis przygotowany na potrzeby
Weck Polska
Winne figi o lekko korzennym aromacie
przepis dla
Weck Polska
Składniki:
- 10 dużych świeżych fig
- 800g czerwonego półsłodkiego wina
- sok z jednej pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 3 łyżki trzcinowego cukru
- łyżka całych goździków
- 1/2 startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cynamonu
Wino,
cukier, przyprawy korzenne, sok oraz skórkę z pomarańczy gotuj na małym
ogniu aż objętość płynu się zredukuje do konsystencji syropu, następnie
przełóż do syropu pokrojone na cząstki
figi i gotuj jeszcze 10 minut tak by
figi zachowały swój kształt i się nie rozpadły. Przecedź syrop przez sito by pozbyć się goździków, podziel na dwa słoiczki gotowane
figi i zalej je syropem
winnym.
Pyszne do herbaty a także do sałatek. Smacznego.
No ambrozja
OdpowiedzUsuńNo bardzo mi miło 💓
Usuń