Jeśli chcecie cieszyć się smakiem i zapachem podczas tegorocznych Świąt, nastawcie już dziś likier mandarynkowy, pachnący korzennymi przyprawami i miodem. Miód wykorzystałam z pierwszej ręki, najlepszy pod względem jakości, który otrzymałam od Krzysia i Pauli, o których możecie poczytać tutaj
klik . Likier mandarynkowy można przygotować szczególnie gdy chcielibyście podarować prezent komuś bliskiemu w 100% waszej produkcji ... jestem pewna, że będzie to strzał w dziesiątkę, ja taki prezent chętnie bym przyjęła :-) myślę, że każda babcia czy mama również :-) Do dzieła zatem, robimy!
Świąteczny likier mandarynkowy
Składniki: na jedną buteleczkę 200ml
- 200ml wódki 45%
- 5 mandarynek
- 6 goździków
- laska kory cynamonowej
- 3 gwiazdki anyżu
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
Mandarynki umyć, ponakłuwać i włożyć do słoja, dodać goździki, cynamon, anyż, zasypać cukrem trzcinowym, polać miodem i zalać wódką. Odstawić na miesiąc czasu, następnie przefiltrować, przelać do buteleczki i zakorkować. Smacznego!
Ooo, ja już nawet wiem, dla kogo taki zrobię :)
OdpowiedzUsuńja tam robię dla siebie :-)no może dla mamy zrobię !
UsuńPrzekonałaś mnie! :)
OdpowiedzUsuńto super bo jutro robię kolejny likier na żółtkach :-) może i do tego Cię przekonam!
UsuńChętnie taki zrobię,zainspirował mnie post;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńMiło mi i zdrówko jak już zrobisz :-)
UsuńDodałam swoje 5 groszy i nastawiłam :) Ale jestem ciekawa smaku. Likiery, nalewki i winka robię od pewnego czasu, ale świątecznego likieru jeszcze nie robiłam. To będzie prezent dla mojej rodzinki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ilona
Cieszę się :-) ja robię rzadko, tylko z ciekawości lub właśnie na prezent stąd taka minimalna ilość :-)
UsuńMam pytanie, czy mandarynki należy przekroić na połówki tak jak na zdjęciu? :)
OdpowiedzUsuńMożesz zrobić jak zechcesz, możesz np wycisnąć najpierw z nich sok i wraz z nim wrzucić do słoja, możesz wszystkie mandarynki włożyć w całości nakłute wykałaczką, możesz połówki :-) i tak po miesiącu wszystko przefiltrujesz przez gazę i zostanie Ci tylko likier :-)
UsuńOj rety - działa na zmysły :)
OdpowiedzUsuńwspaniały musi być :)
OdpowiedzUsuńNa żółtkach czyli ajerkoniak? Mam specjalną kryształową karafkę do tego :). Ten jest bardzo zimowy i pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńNie wiem gdzie widzisz żółtka w składnikach ale ich tutaj nie ma :-) to likier!
Usuńlikier jest pyszny, ale dla mnie troszkę za słodki, proponuję 250 - 300 ml alkoholu- będzie idealnie - monica
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda bosko. Skąd masz słoik? Właśnie takiego szukam. :D
OdpowiedzUsuńz Wecka :-)
UsuńMożna zamiast wódki dać spirytus?
OdpowiedzUsuńduzo tu wiedzy
OdpowiedzUsuń