W końcu pisze post o nowej konfiturze z moreli i rozmarynu z dodatkiem miodu lipowego ... tak, zamiast cukru miód! ... niestety rozmaryn zdominował zapach lipy i niestety nie poczujesz go z pewnością nosem ae konfitura wyszła bardzo dobra więc nie ma tego złego :-)
Konfitura morelowa z rozmarynem, miodem i likierem
przepis własny
Składniki: na słoik 350g
- 500g moreli
- 200ml miodu lipowego
- gałązka rozmarynu
- szczypta soli
- 130g likieru pomarańczowego Cointreau ( dodać na samym końcu smażenia )
W garnku podgrzewamy miód razem z gałązką rozmarynu by uwolnić zapach i smak zioła, następnie dodajemy pokrojone na cząstki morele oraz sól i smażymy przez około jednej godziny na niskim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję konfitury, dodajemy likier i smażymy ciągle mieszając jeszcze 3 minuty. Pozbywamy się gałązki rozmarynu i przekładamy konfiturę do słoika. Zakręcamy lub zapinamy zapinkami (słoik typu Weck) i umieszczamy w garnku z gotującą się wodą przez 15 minut gotując na małym ogniu. Pozostawiamy słoik w garnku do ostudzenia, wyjmujemy i odstawiamy do naszej spiżarni.
Smacznego :-)
Brzmi wspaniale! Chętnie dodałabym ją do owsianki :)
OdpowiedzUsuńHmm rozmaryn.... :-) ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńCiekawe... takie przetwory to ja i owszem :D
OdpowiedzUsuńKonfitura z pewnością smakuje bajecznie. uwielbiam połączenie moreli z rozmarynem :)
OdpowiedzUsuń