Zaczęło się pakowanie warzyw i owoców do słoików by cieszyć się ich mocą, smakiem i aromatem gdy zasypie nas śnieg - oby tak nie było ale lepiej mieć czym się pocieszyć! Papryczka prawie tradycyjna ale z delikatnym cytrynowym aromatem - nie ma co przesadzać z kaffirem bo jest dość intensywny po zamknięciu na dłużej! Mam nadzieje, że nie tylko ja wzięłam się za wekowanie :-)
Papryczki w octowej zaprawie
Składniki: na 2 słoje
- 800g zielonej długiej papryki
- 4 szalotki
- 4 papryczki chili
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżeczki gorczycy
- 1 szklanka octu winnego
- 500ml wody
- kilka liści kaffiru
- łyżeczka soli
Przygotuj wcześniej słoiki, najlepiej wyparz w gorącej wodzie i osusz w piekarniku nagrzanym do 120'. Paprykę umyj, osusz i poupychaj w słoikach, dodaj
do każdego po dwie szalotki przekrojone na pół, chili, i czosnek.
Zasyp gorczycą, wciśnij liść kaffiru, który nada delikatnego cytrynowego aromatu. Wodę z solą i octem zagotuj, zalej papryki w słojach i zamknij.
Dla dobrego zakonserwowania ustaw słoiki w garnku z wodą i pasteryzuj przez 15 minut w temperaturze 90
°C. Wyjmij z garnka i odstaw aż do wystygnięcia – nie odwracaj słoików do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.