Składniki:
- 4 mięsiste czerwone papryki
- 200g żółtych pomidorków koktajlowych
- 200g czerwonych bardzo dojrzałych pomidorów
- 1/2 czerwonej cebuli lub jedna mała
- łyżka kaparów
- 1 ząbek czosnku
- pszenny chleb na grzanki
- garść świeżego tymianku
- doniczka świeżej bazylii
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
- sól i pierz do smaku
Chleb pokroić w kostkę, jeśli jest bardzo świeży można miąższ po prostu poszarpać w dłoniach, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać odrobiną oliwy, posypać posiekanym tymiankiem i piec 20 minut w temperaturze 180'. Gdy grzanki ostygną, dodać je do miski z sałatką i wymieszać by wchłonęły trochę soku z pomidorów. Podawać od razu zanim grzanki bardzo zmiękną! Można oprószyć parmezanem ale ja go nie użyłam. Posypałam dodatkowo listkami bazylii i oprószyłam pieprzem.
Ja też lubię panzanella. Praktyczna i można ją przyrządzić z różnymi warzywami.
OdpowiedzUsuńa to nie próbowałam z różnymi ale dzięki za pomysł, wypróbuję :-)
UsuńWygląda niezwykle apetycznie! Jestem ciekawa, jak by smakowało z makaronem zamiast chleba :)
OdpowiedzUsuńPanzanella tylko z chrupiącym pieczywem!
UsuńWyglada bardzo apetycznie. Ale czy moglabym pominac kapary? Mocno sie zmieni smak? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPewnie nie przepadasz za kaparami ale powiem Ci, że w tej sałatce nie są jakoś specjalnie wyczuwalne. Gdybyś chciała zamienić to pewnie dobre by były zielone oliwki ponieważ tutaj chodzi by smaki lekko się równoważyły a kapary mają dominujący smak więc wszystko jest w jak najlepszej harmonii
Usuń