Prosto, szybko i smacznie to motto na letnie dni, idealny posiłek, którym można bez problemu się najeść :-)
Zapiekany kurczak z bakłażanem, mozzarellą i pomidorem
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 średni bakłażan
- 2 malinowe pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- świeże listki bazylii
- kolorowy świeżo zmielony pieprz
Bakłażana umyj i osusz, następnie pokrój go na grubsze plastry, rozłóż na desce i oprósz solą. Poczekaj 15 minut aż bakłażan puści wodę, osusz delikatnie plastry ręcznikiem papierowym i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą i wsuń do nagrzanego piekarnika do 170' na 30 minut. W tym czasie sprawdzaj czy bakłażan nie potrzebuje więcej oliwy, nie powinien być suchy jak wiór, bakłażany potrzebują więcej oliwy niż inne warzywa psiankowate.
W czasie gdy piecze się bakłażan, przygotuj filet z kurczaka. Przekrój go wzdłuż na połowę i upiecz w piekarniku przez 15 minut. Na pieczonego kurczaka wyłóż plastry bakłażana, pomidora, listek bazylii i mozzarelli i oprósz pieprzem, zapiekaj 10 minut aż mozzarella się roztopi, udekoruj listkami bazylii i podawaj. Było pyszne!
Bardzo efektowne danie. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńDzięki, polecam się na kolejną akcje 😊
UsuńRzeczywiście prosto i smacznie! Bardzo lubię bakłażana...Nie przypominam sobie abym go łączyła z kurczakiem...Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, jest zdecydowanie pycha!
Usuń