24.5.16
Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem
Cały czas te szparagi w mojej głowie ale co zrobić kiedy ciężkie dania totalnie mi się znudziły! Odkrywam nowy świat w nowalijkach, eksperymentuje i się zachwycam! Śniadanie zaczynam od zieleniny, oczywiście w dni wolne od pracy, od rana myślę co upichcić i jaram się na tę myśl i tak mija mi cały dzionek kiedy odpoczywam od mojej pracy :-) Zachciało mi się dzisiaj odrobiny luksusu...wieprzowina, suszone pomidory, rozpływająca się mozzarella i szparagi..czego więcej chcieć, kocham takie połączenia! Dziękuję Marce OLE za nadesłane ulubione produkty, z których można sporo wyczarować :-)
Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem
przepis własny
Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem
przepis własny
Składniki: na 4 porcje
- 4 plastry schabu
- 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
- 12 szt zielonych szparagów
- 1 kulka mozzarelli
- 8 dużych suszonych pomidorów (Marki OLE )
- Sól, pieprz, tymianek
Dodatki:
- Młode ziemniaki pocięte na plastry
- Odrobina świeżego rozmarynu
Sałatka:
- Kilka białych szparagów
- Kilka zielonych szparagów
- pomidorki koktajlowe
- Świeża rzodkiewka
- Duża garść Rukli
- Łyżka oliwy cytrynowej
- Łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- Łyżeczka miodu do polania wierzchu
Schab rozbijamy tak jak na kotlety, układamy po 2 plasterki
cienko krojonej mozzarelli, kroimy ukośnie szparagi i po 3 sztuki nakładamy na
ser, dodajemy pomidory, oprószamy solą i pieprzem i zwijamy całość w rulon.
Szynkę długo dojrzewającą układamy po dwa plastry tak by nachodziły na siebie,
kładziemy na jej środku zrolowany schab i zwijamy jeszcze raz tak by szynka
pokryła wierzch schabu. Przygotowujemy blaszkę wykładając ją papierem do
wypieków, układamy roladki wieprzowe, pokrojone ziemniaki w plastry i posypujemy
rozmarynem. Zapiekamy w nagrzanym do 180’ piekarniku około 20 minut. W tym
czasie przygotowujemy sałatkę.
Szparagi tniemy na wstążki obieraczką do warzyw, blanszujemy
jeokoło 3 minut w gotującej się wodzie, przelewamy zimną wodą i przecedzamy. Rukolę
z pomidorami i rzodkiewkami łączymy w naczyniu, dodajemy przyprawy, oliwę oraz
sok z cytryny i delikatnie mieszamy, na końcu dokładamy odsączone szparagi i
ponownie mieszamy. Skrapiamy wierzch odrobiną miodu i odstawiamy.
Upieczone roladki podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz
sałatą z kolorowych szparagów.
Smacznego!