Panna cotta..to nic innego jak gotowana śmietana udoskonalona wanilią, odrobiną cukru i żelatyną a reszta zależy z pewnością do sezonu i naszej wyobraźni smakowej :-) Ponieważ chcę wykorzystać w pełni sezon rabarbarowy, dodałam go do ukochanej panna cotty, uwielbiam słodko kwaśne połączenia!
Składniki: na panna cottę
- 1l śmietany 34%
- 100g cukru
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 5 listków żelatyny
Śmietanę podgrzewam z cukrem oraz wanilią. i dodaję namoczoną żelatynę, mieszam dokładnie i naczynie ze śmietanką przekładam do dużej miski z lodem. Gdy masa zaczyna gęstnieć, ponownie mieszam i przelewam do szklanek. Odstawiam na noc do lodówki.
Składniki: na rabarbar
przepis własny
- 300g rabarbaru
- 125g malin
- 1/4 szklanki różowego wina
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Szybki i pyszny deser:) super zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuje 😊
Usuń