17.5.16
Pierwszy działkowy chleb na zakwasie żytnim z suszonymi pomidorami
Postanowiłam upiec pierwszy chleb na działce..mam tam wyposażoną kuchnię w piekarnik elektryczny, kamień, kosze rozrostowe i łopatę do chleba..czego zatem więcej chcieć jak nie tylko dobrego śniadania. Nie przyzwyczajona do wyrabiania ciasta rękoma, nie szło mi idealnie...pominęłam proces 2 godzinnego garowania i składania stąd też miękisz nie taki jak bym oczekiwała ale chleb pyszny, idealny na poranne śniadanie działkowe na nowym narożniku tarasowym :-)
Chleb na zakwasie żytnim z suszonymi pomidorami
Zaczyn:
Ciasto właściwe:
Do dużej miski wsypać mąki , dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać pomidory i znów zagniatać tak by ciasto było gładkie i elastyczne. Podzielić na dwa bochenki, złożyć i włożyć do kosza oprószonego mąką. Zapakować każdy kosz oddzielnie w worek i pozostawić w chłodnym miejscu na 10-12 godzin. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.
Chleb na zakwasie żytnim z suszonymi pomidorami
Zaczyn:
- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
- 45 g letniej wody
- 75 g białej pszennej maki chlebowej
Ciasto właściwe:
- 600g mąki chlebowej T 750
- 100g mąki żytniej chlebowej T 720
- 500g letniej wody
- 20g soli
- posiekane suszone pomidory (Marki OLE )
Do dużej miski wsypać mąki , dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać pomidory i znów zagniatać tak by ciasto było gładkie i elastyczne. Podzielić na dwa bochenki, złożyć i włożyć do kosza oprószonego mąką. Zapakować każdy kosz oddzielnie w worek i pozostawić w chłodnym miejscu na 10-12 godzin. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.