4/28/2014

Marynujemy... dziś zielone szparagi!

Nadszedł czas na marynowanie... na pierwszy ogień idą szparagi bo przecież trzeba szybko o nich pomyśleć zwłaszcza, że tak szybko znikną nam z oczu a jak napisałam wcześniej... nie zamierzam w tym roku ich przegapić :) Lekko słodka marynata z nutą czosnkowo paprykową... sama jestem ciekawa jak będą smakować, jednak to moje smaki więc chyba się nie zawiodę :)Słoje Weck dodają przepięknego uroku więc marynowania dopiero początek:)
Zielone marynowane szparagi
przepis własny

Składniki: na dwa słoiki Weck
  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 ząbki czosnku pokrojone na plastry
  • 6 liści laurowych
  • 6 papryczek chili suszonych
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki gorczycy
  • łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry
  • łyżka zmiażdżonego kolorowego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Obrać zdrewniałe końcówki szparagów i blanszować 5 minut w lekko osolonej wodzie, następnie zalać je bardzo zimną wodą, najlepiej z kostkami lodu by przerwać proces gotowania, wtedy szparagi nie stracą swojego koloru i zachowają swoją jędrność. Przygotować marynatę: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Szparagi ułożyć w słojach, do każdego dodać po 3 papryczki chili, kilka plastrów czosnku, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu, zalać słoje marynatą i natychmiast zamknąć. Jeśli chcesz zachować szparagi na zimę należy  je pasteryzować najlepiej gotując  przez  10 minut na malutkim ogniu. Jeśli pasteryzujemy na sucho, nastawiamy piekarnik na 120' i pieczemy 10 minut. Pasteryzowane słoje pozostawiamy na drewnianej desce do ostygnięcia. Słojów Weck nie obraca się do góry dnem. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. no w takich słojach muszą się pięknie prezentować :)

      Usuń
  2. tak na moje oko, to może być sukces !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka jest pojemność tych słoików?

    OdpowiedzUsuń
  4. i w koncu wyszły smaczne? czy tylko ładne?

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne, lekko ostre z wyczuwalnym smakiem kolendry :) Warte polecenia !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Zamierzam zrobić te szparagi w weekend i mam pytanie. Czy szparagi gotujemy 5 min czy jedynie blanszujemy, czyli wrzucamy do wrzątku na te 5 min i nie gotujemy?
    Także zamierzam pasteryzować je w piekarniku, czy nastawić go klasycznie na grzanie góra-dół czy może z termoobiegiem? Nic nie stało się z uszczelkami w piekarniku? Bo mam dokładnie te same słoiki i zastanawiam się czy przetrwają uszczelki i te metalowe zapięcia.
    Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

Copyright © 2017 Smaki Alzacji