22.2.14
Z cyklu "Wypiekanie na sniadanie" i maślany rogal
Dzisiaj kolejny cykl "Wypiekania na śniadanie " a w nim maślane rogale, które faktycznie pachną jak z piekarni a kiedy się urwie kawałek widoczne są sęki zwijanego ciasta... niezły przepis, super śniadanie i ekstra kolejne spotkanie :) oby tak dalej ... mój rogal nie wyszedł idealny bo gdy już był zwinięty i posmarowany miksturą mleczno jajeczną zobaczyłam filmik, który udostępniła Justyna i koniecznie chciałam wypróbować tę technikę..w końcu kto by przypuszczał że rogala nie zwija się z trójkąta :) co zrobiłam? posmarowane rogale ponownie wyrobiłam z mąką i rozwałkowałam na owal jak w filmiku... stały się jieco bardziej zbite ale jadalne i całkiem smaczne:)
Maślany rogal
przepis od Kwirlejki
Składniki:
Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Maślany rogal
przepis od Kwirlejki
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu ( pominęłam )
- 5 łyżek ciepłej wody
- 30g drożdży świeżych
- 100ml mleka
- 50g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- Na wierzch:
- 1 jajko ( dodałam do niego mleka )
- mak ( pominęłam )
Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
A piekły ze mną :
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Grażyna z blogu Grażyna gotuje
Daria z blogu Breakfast
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Iza z blogu Smaczna pyza
Jola z blogu Nasze życie od kuchni
Lorentyna z blogu Pistachio
Monika z blogu Matka wariatka
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Lidia str fb
Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Monika z blogu Niezapomniane smaki
Kasia z blogu Kasia.in
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Monika z blogu Pin up Cooking Looking
Ala z blogu Wielki apetyt
Iwona z blogu BloGotowanie z pasją
Karolina z blogu Kresowa panienka
Monika z blogu Matka wariatka
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Lidia str fb
Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Monika z blogu Niezapomniane smaki
Kasia z blogu Kasia.in
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Monika z blogu Pin up Cooking Looking
Ala z blogu Wielki apetyt
Iwona z blogu BloGotowanie z pasją
Karolina z blogu Kresowa panienka