25.12.12
Makowiec zawijany
z przepisu Doroty klik
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
-
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
-
180 ml letniego mleka
-
150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
-
6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
-
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
-
6 łyżek cukru
-
1,5 łyżki oleju
-
pół łyżeczki soli
-
1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
-
1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
-
500 g maku
-
250 g cukru
-
100 g rodzynków
-
50 g orzechów włoskich, posiekanych
-
1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
-
olejek migdałowy do smaku
-
cynamon do smaku
-
1 łyżka miękkiej margaryny
-
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
-
lukier
-
trochę maku do dekoracji
-
pergamin/papier do pieczenia
-
olej
Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.